Ghidul practic privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, lansat de USR

Foto: facebook/usr

Autorităţile locale din întreaga ţară au la dispoziţie „Ghidul practic, cu soluţii de bun simţ, privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi”, realizat în ultimele nouă luni de o echipă a USR formată din persoane cu experienţe personale sau profesionale asociate problemelor de dizabilitate.

Potrivit unui comunicat de presă al USR, „Nimic pentru noi fără noi” este motto-ul sub care fost realizat ghidul, care subliniază importanţa implicării persoanelor cu dizabilităţi, în dezbaterea şi propunerea de soluţii concrete care să susţină respectarea drepturilor şi facilitarea accesului lor la serviciile publice (de la educaţie la sănătate la reconversie profesională).

În baza cunoaşterii directe în acest domeniu, ca şi printr-un amplu efort de documentare şi cercetare, echipa USR Dizabilităţi a reuşit să identifice un set de soluţii concrete şi practice care, odată implementate de autorităţile locale, pot produce o schimbare reală în bine în viaţa de zi cu zi a persoanelor cu dizabilităţi, arată sursa citată.

Ghidul include o definiţie a dizabilităţii, o prezentare a legislaţiei în vigoare şi a obligaţiilor legale, precum şi soluţii practice utile care pot fi implementate. Mai mult, pentru a uşura integrarea propunerilor de către administraţiile locale, ghidul conţine inclusiv posibile surse de finanţare europeană care pot susţine implementarea fiecăreia dintre soluţiile menţionate. Soluţiile propuse în cadrul ghidului pot fi implementate de orice administraţie locală din România, nu doar de cele ale USR, se menţionează în comunicat.

Distribuie informația
Alte știri