Goana după uraniul din Bihor. Cum au transportat rușii, în anii 50, mii de tone spre Uniunea Sovietică

foto/ ziare.com

La inceputul anilor 50, inginerii sovieticii au invadat Apusenii incercand, cu ajutorul unor aparate speciale sa caute uraniu. Rezultatele acelor prospectiuni nu au fost niciodata impartasite cu „partenerii” romani. Cert este ca ulterior au fost deschise cateva galerii miniere de unde s-a exploatat uraniu. Una dintre acestea, cea de la Baita, functioneaza si in prezent, relateaza ziare.com.

Peste 17.000 de tone de uraniu-metal trimise in Rusia

Istoricul Florian Banu analizeaza in volumul „Asaltul asupra economiei Romaniei” – de la Solagra la Sovrom (1936-1956), situatia „Sovromurilor” din Romania. Conform acestuia, Romania a livrat, in perioada 1952-1960, o cantitate de 17.288 tone uraniu-metal. Rusii au refuzat construirea in Romania a unei uzine de preparare a minereului, motiv pentru care au transportat intreaga cantitate in Uniunea Sovietica. La nivelul consumului de atunci al energiei din Romania, intreaga cantitate de uraniu produsa si livrata rusilor ar fi insemnat o rezerva de 100 de ani.

Minereul de la Baita se transporta cu masini de mare tonaj la Stei, fostul Dr. Petru Groza, unde era prelucrat in trei mori, intr-o faza primara, apoi se ambala in cisterne speciale si se expedia cu vagoanele, prin Halmeu, in URSS. Doua-trei garnituri de tren plecau zilnic. Rocile care aveau un continut foarte mare de uraniu erau transportate spre Uniunea Sovietica cu avionul, de pe aeroportul special amenajat pe dealul de langa Spitalul de Neuropsihiatrie, din partea estica a orasului Stei.

Pentru activitatile de exploatare au fost intrebuintati zeci de mii de oameni, care munceau in conditii grele la minele din Apuseni. Multi dintre muncitori erau detinuti politici si nu li se asigura nicio masura de protectie atunci cand manevrau materialele radioactive sau cand erau expusi acestora. Galerii miniere de uraniu au existat si la Campeni si Zlatna.

In teorie, din conducerea sovromurilor faceau parte in mod egal reprezentanti ai guvernelor Uniunii Sovieticie si ai Romaniei, arata un alt raport al CIA. Erau alesi presedinti romani ai companiilor, insa rolul lor era doar unul decorativ. Directorii comerciali si generali, cei care detineau puterea in companii, erau rusi. De asemenea, oficialii romani aveau un rol consultative. Prin crearea acestor Sovromuri Uniunea Sovietica si-a asigurat un monopol aproape complet asupra economiei romanesti, informa un raport secret al spionajului american, din 1953. Sursa

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri