Gojdiștii de ieri și de azi, implicaţi în celebrarea celor 100 de ani de existenţă ai colegiului de elită din Oradea

Cu ocazia centenarului, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ din ţara noastră , împreună cu Primăria Oradea, organizează o serie de evenimente pentru a marca evenimentul. Programul este unul variat si au fost implicaţi atât foști gojdiști cât și elevii de acum.

Startul manifestării se va da pe 29 septembrie, la crosul din Parcul 1 Decembrie. Doritorii trebuie să se înscrie pe site-ul aleargacugojdu.com, a anunțat dir adj, Anca Micle. În aceeaşi zi şi în acelaşi parc, de la ora 14, va avea loc şi un concert al trupei Mustang, a cărui manager este absolvent al colegiului. Data de 30 septembrie este dedicată expozițiilor, iar o zi mai târziu sunt programate lansările de cărţi. Miercuri, 2 octombrie este dedicată actualilor elevi, organizându-se mese rotunde, sesiune de comunicări, prezentări, concursuri sau competiții, iar joi, 3 octombrie, se vor organiza evenimente pentru absolvenții școlii, profesionişti în anumite domenii. În data de 4 octombrie va avea loc un concurs interjudețean, după care de la ora 15 vor fi momente artistice și vor fi premiați 60 de elevi din cadrul instituției. Programul va continua în curtea școlii, cu un concert al trupei Mustang din Oradea și un concert Smiley.

Sâmbătă, 5 octombrie, manifestările vor atinge punctul culminant: la ora 12, în parcul 1 Decembrie va fi dezvelită statuia reabilitată a lui Emanuil Gojdu, patronul spiritual al şcolii, adevarat mecena al neamului românesc. Apoi pe fațada clădirii colegiului va fi dezvelită o placă comemorativă a centenarului. De la ora 13 vor fi diferite festivități pentru absolvenți și invitați, vor fi discursuri festive, momente artistice realizate de către absolvenții colegiului, iar de la ora 16.30 un concert al formației Celelalte Cuvinte, urmat de recitalul trupei Direcția 5.

„Centenarul Gojdu face parte din calendarul de evenimente dedicate Centenarului Unirii din 1919 din Oradea. E o sărbătoare importantă pentru noi, deoarece sărbătorim una din cele mai importante școli românești din Oradea sau România, o școală care imediat după cel de-al Doilea Război Mondial a avut cea mai mare rată de absolvenți și note mari din provincie după Capitală și care a dat orașului și nu numai o serie de personalități importante”.

Colegiul Național „Emanuil Gojdu” are în prezent peste 1100 de elevi si 70 de profesori. „În total, în cei o sută de ani, au fost în jur de 20.700 de absolvenţi”, spune directorul Florin Nicoară. Dintre aceştia, se estimează că circa 12.000 sunt încă în viaţă. Totodată, din informaţiile deţinute de director, din rândul absolvenţilor colegiului, 20 sunt sau au fost academicieni.

Distribuie informația
Alte știri