Grație unui nou proiect pe fonduri europene al ABA Crișuri, peștii vor putea migra din Tisa până în apropiere de Oradea

Cu un bugetul estimat la 7 milioane de euro Administrația Bazinală de Apă Crișuri va efectua lucrări de eliminare a obstacolelor din calea apelor în zona aflată în aval de municipiul Oradea, cu scopul facilitării reconectării unei porțiuni din fosta luncă. Asta până in 2026.

Se va reface astfel conectivitatea habitatelor și speciilor dependente de apă din situl Lunca Inferioară a Crișului Repede (ROSCI0104)  și Valea Alceului, județul Bihor (ROSPA0103) pe o lungime de circa 22 km. Asta dupa ce instituția a obținut finanțare prin PNRR. Proiectul de conectivitate va ține cont inclusiv de noua pistă de biciclete de pe digul aflat pe malul drept al râului Crișul Repede, pe tronsonul Oradea-Frontiera RO-HU.

”Prin cele două componente de finanțare, pe acest tronson al râului Crișul Repede, vom avea practic un coridor verde deschis atât pentru cicloturism și ecomobilitate, cât și  pentru refacerea zonelor umede și conectivității habitatelor acvatice și terestre.” Pásztor Sándor, director ABA Crișuri.

Acest tip de proiect este printre primele din țară și vizează asigurarea condițiilor favorabile pentru migrația peștilor printr-un pasaj lateral care va fi construit la pragul deversor al Prizei de apă Tărian (jud. Bihor) după modelul omologilor noștri din Ungaria.

Cu alte cuvinte, peștii vor putea migra din Tisa până pe Crișul Repede, în apropiere de Oradea.

Distribuie informația
Alte știri