„Grecia clasică” – concert pentru curioși și curajoși, la Filarmonica din Oradea. Video

Filarmonica orădeană îndrăznește să iasă din tiparul clasic de concert și oferă publicului un concert simfonic din afara spațiului vest-european și nord-american. Pentru că într-adevăr există compozitori valoroși și pe alte meridiane, și încă de multișor, după cum o demonstrează programul concertului din 9 Martie, de la ora 19, ce va avea loc în sala Enescu-Bartok a Filarmonicii. Chitaristul Dimitris Soukaras și acordeonistul și bandeonistul Giancarlo Palena alături de orchestra filarmonicii orădene dirijată de Romeo Rîmbu vor interpreta piese din compozitoti reprezentativi ai Eladei. Publicul orădean va fi privilegiat, având ocazia să asculte lucrări foarte rar interpretate sau înregistrate în afara   Greciei, din creația lui Vangelis, Manos Hatzidakis, Mikis Theodorakis și Nikos Skalkottas. Fiecare dintre cei patru compozitori și-a urmat propriul drum, dar a păstrat ca element de bază în creațiile lor spiritul și ritmul grecesc.

Probabil cel mai cunoscut din programul de joi seara este Vangelis, din cauza coloanelor sonore la filme de success pe care le-a semnat, iar pentru generația nascută înainte de 1989 și Mikis Theodorakis. Evangelos Odysseas Papathanassiou, simplu Vangelis (1943 – 2022) a fost unul dintre primii compozitori care a împletit în muzica sa elemente de folclor, muzică electronica, rock progresiv, jazz și muzică de avangardă. A îndrăznit acum peste 50 de ani să facă ceea ce azi e cultivat de noua generație de artiști și savurat de public: a trecut granițe și a ieșit din tipare muzicale. Coloana sonără la Carele de foc i-au adus un Oscar în 1982. Publicul orădean va avea parte de Suita Sabie de foc în Marea Paradisului, în aranjamentul lui Cesare Chiacchiareta pentru chitară și bandeon.

Manos Hatzidakis (1925 – 1994) este probabil cel mai clasicist dintre cei patru compozitori din program. Folclorul și sensibilitatea grecească se amestecă cu elemente de classic și simfonic. La fel ca Vangelis și Theodorakis datorează mult din renumele internațional  muzicii de film, fiind și el câștigător de Oscar în 1960 pentru coloana sonoră la filmul Niciodată duminica.

Mikis Theodorakis (1925 – 2021) este unul dintre simbolurile culturii grecești. Cântecele sale grecești aparțin culturii grecești la fel ca Liedurile lui Franz Schubert culturii austriece și germane. Pe lângă cântece a compus simfonii, oratorii, opera, balete, muzică de scenă și desigur de film. Coloana sonoră la Zorba Grecul i-au adus recunoașterea internațională. Sirtaki final din Zorba Grecul este probabil cea mai cunoscută piesă grecească în lumea întreagă. Cei doi soliști vor interpreta din aranjamentul lui Cesare Chiacchiaretta  Promenadă cu Theodorakis.

Nikos Skalkottas (1904 – 1949) este redescoperit pe scenele internaționale. În scurta sa viață a avut parte de două războaie mondiale, războiul civil din Grecia și de câteva „revoluții” muzicale: s-a născut în postromantism, a trait expresionismul și dodecafonismul cu care a și cochetat, și a valorificat folclorul țării sale într-un mod unic, altfel decât contemporanii săi ceva mai bătrâni Bartok și Enescu, de exemplu. Orchestra orădeană va interpreta din creația sa Cinci dansuri grecești din cele 36.

Chitaristul Dimitris Soukaras este considerat unul dintre cei mai promițători muzicieni ai generației sale. Este absolvent al Royal Academy of Music din Londra. Activitatea sa concertantă este deja impresionantă, apărând pe cele mai importante scene europene.  

Acordeonistul și bandeonistul italian Giancarlo Palena va avea ocazia să vrăjească publicul orădean cu timbrul specific al instrumentelor sale care au trecut demult granița folclorului și muzicii de pahar, făcându-și demult loc în repertoriul classic.

Dirijorul Romeo Rîmbu este de la începutul carierei sale dirijorale bun pentru surprize. El oferă periodic publicului piese rar cântate, deseori prime audiții, dar și lucrări clasice cunoscute pe de rost de public. Muzicalitatea și curajul său solicită uneori încrederea publicului, dar fiecare piesă adusă de el în repertoriul orchestrei este la final un cadou primit de public cu bucurie.

Pentru a intra un pic în atmosfera concertului de joi seara vă recomandăm un fragment dintr-un concert cu două icoane ale culturii grecești: Anthony Quinn și Mikis Theodorakis.

https://www.youtube.com/watch?v=r4oJmSOrz60

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri