Gripa face victime în România. Avertismentul specialiștilor: “E abia începutul”

Începutul însorit de an cu temperaturi nesperate pentru această perioadă vine şi cu o avertizare din partea specialiştilor Centrului European de Control al Bolilor. Aceştia spun că circulaţia simultană a virusurilor gripale poate duce la îmbolnăviri pe bandă rulantă într-o perioadă scurtă de timp. Iar România nu este ferită de pericole, mai ales că numărul celor care se vaccinează împotriva gripei este cu mult sub media europeană. Până acum doi oameni au murit. Niciunul nu era imunizat.

Specialiştii avertizează că ar putea fi doar începutul. ″Nu s-au înregistrat foarte multe cazuri de infecţii gripale comparativ cu sezonul trecut. Este aceasta circulaţie a virusurilor de tip A şi B simultan, de obicei este secvenţiala, ceea ce poate cauza într-un interval scurt de timp un număr relativ mare de îmbolnăviri″⁣, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, de la Societatea Română de Microbiologie, pentru stirileprotv.ro.


Atât vaccinul distribuit de ministerul Sănătăţii, cât şi cel contracost din farmacii acoperă toate tipurile de virusuri gripale din acest sezon, spun specialiştii. Problema este că nu sunt doze suficiente. Dacă totuşi îl găsiţi nu ezitaţi să vă vaccinaţi. De la data injectării durează între 7 şi 14 zile până când apar anticorpii protectori, iar doctorii cred că sezonul gripal s-ar putea prelungi până la începutul lunii aprilie.


Nu în ultimul rând respectați regulile de igienă: spălați va pe mâini cu apă și săpun, purtați masca de unică folosință, stați departe de cei bolnavi.

Distribuie informația
Alte știri