Guvernul a aprobat proiectul de lege care elimină cumulul de pensie cu salariul la stat. El prevede creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani

Premierul Florin Cîţu a anunţat că Executivul a adoptat proiectul de lege care elimină cumulul pensiei cu salariul la stat, iar actul normativ va merge în Parlament în procedură de urgenţă. El a mai spus că proiectul prevede şi o creştere opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani.

„Este vorba de opţiunea angajaţilor aflaţi în pragul pensionării şi nicidecum de obligativitatea ca aceştia să îşi continue activitatea la un loc de muncă”, a precizat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Ea a precizat că în România sunt peste 100.000 de persoane de peste 65 de ani care au contract de muncă. 

Raluca Turcan a afirmat că acest proiect creşte baza de contributivitate la sistemul de pensii.  „Acest proiect creşte baza de contributivitate la sistemul de pensii printr-o măsură stimulativ-opţională, după împlinirea vârstei de 70 de ani persoana poate solicita recalcularea pensiei în sistemul public, avantajul constând în majorarea punctelor lunare şi anuale. Determină, de asemenea, instituţiile să îşi reaşeze politica de resurse umane, pensionarea la stat şi revenirea tot la stat, eventual pe funcţii special create, nu a fost niciodată şi nici nu poate să devină o politică de personal modernă de tip european. Una dintre consecinţele evidente este că acest obicei blochează avansarea profesională a multor angajaţi şi nu doar a celor tineri în instituţii din ce în ce mai diverse”, a transmis Turcan.  

Distribuie informația
Alte știri