Guvernul austriac a plătit alocațiile indexate pentru familiile cu copiii în România

Foto: vienna.at

În 2019, guvernul OVP-FPO introdusese indexarea, prin care cuantumul alocațiilor familiale era orientat în funcție de costul real al vieții pentru copiii care trăiesc în alte țări din UE. Astfel, persoanele care lucrează în Austria și ai căror copii locuiesc în Europa de Est au primit o plată de sprijin mai mică.

În luna iunie a acestui an, Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a decis că indexarea alocațiilor familiale încalcă dreptul UE. Dispozițiile naționale au fost ulterior abrogate. Într-un răspuns recent la solicitarea NEOS, ministrul pentru familie, Susanne Raab (ÖVP), a declarat că până în prezent au fost plătite aproximativ 337 de milioane de euro familiilor, relatează publicația ORF.at.

Concret, în 87.949 de cazuri pentru 143.705 copii, „au fost efectuate plăți suplimentare susținute în valoare de 337.250.976,10 euro”, potrivit răspunsului la întrebare.

În consecință, plățile suplimentare pentru solicitanții din țări precum România, Slovacia și Ungaria au fost cele mai mari. Pe de altă parte, nu au existat plăți restante pentru solicitanții din Belgia, Franța și Luxemburg, de exemplu. Acolo, prestațiile familiale au fost „indexate în sus”. Au primit o alocație familială mai mare, banii nu sunt recuperați.

Sursa: stiridiaspora.ro

Distribuie informația
Alte știri