Guvernul maghiar va investi 1,7 miliarde euro în Debrecen cu intenția de a-l face cel mai important oraș din regiune

Guvernul a aprobat planul de dezvoltare al oraşului Debrecen – primul dintre marile oraşe – până în anul 2030, scopul acestui plan fiind ridicarea oraşului la rang de centru regional al părţii estice a Ungariei, a declarat ministrul Inovaţiei şi Tehnologiilor marţi, în Centrul Kölcsey din acest oraş, unde a avut loc evenimentul de prezentare a programului.

Programul Debrecen 2030 cuprinde proiecte care necesită resurse de aproximativ 600 miliarde forinţi (1,74 miliarde euro) şi se sprijină pe cinci piloni: economia, transporturile, educaţia, cultura şi dezvoltarea urbanistică, a precizat László Palkovics.

Ministrul a calificat oraşul Debrecen “unul din oraşele cele mai importante ale ţării”, remarcând totodată că politica de dezvoltare a guvernului ungar nu face deosebire esenţială între localităţile mici şi mari.

“Pentru noi, obiectivul este mereu acelaşi: să susţinem concomitent sănătatea, nivelul de trai în continuă creştere şi realizarea planurilor pentru viitor ale oamenilor din Ungaria“, a arătat ministrul.

László Palkovics a numit un obiectiv important ca “Debrecen să devină în curând nu doar un punct de reper pentru regiunea estică a ţării, ci şi pentru ţările vecine”. În opinia ministrului, “Debrecen vrea să câştige competiţia pe piaţa forţei de muncă în băncile şcolilor”, atrăgându-i pe tineri cu un învăţământ de înaltă calitate şi o viziune a viitorului atractivă.

Ministrul a evidenţiat din programul Debrecen 2030 extinderea aeroportului internaţional din localitate, continuarea şoselei circulare estice care ocoleşte oraşul şi mutarea Muzeului Ştiinţelor Naturii în acest oraş de la Budapesta.

Prezentarea lui László Palkovics a relevat cele trei cicluri ale proiectului: primul este prevăzut pentru perioada 2021-2023, în care se va acorda un sprijin bugetar de 50 miliarde forinţi (145 milioane euro) pentru dezvoltarea infrastructurii orăşeneşti şi a celei universitare.

Ministrul inovaţiei şi tehnologiilor a declarat agenţiei ungare de presă MTI că bugetul global de 600 miliarde al programului Debrecen 2030 include elemente care au fost deja anunţate în prealabil: dezvoltarea infrastructurii legate de zona industrială nord-vestică, o sumă de peste 130 miliarde forinţi (385,7 milioane euro) şi cele 35 miliarde de forinţi (101,5 milioane euro) destinate dezvoltării învăţământului.

Pe lângă sprijinul acordat din buget, programul va utiliza şi resurse ale bugetului local, fonduri de coeziune şi surse financiare de pe piaţă, a adăugat ministrul.

Primarul oraşului Debrecen, László Papp a spus: “programul Debrecen 2030 este o strategie epocală, complexă şi cuprinzătoare, care reprezintă pentru Debrecen o schimbare a dimensiunii sale, o schimbare de scară şi va avea un impact determinant pentru deceniile ce au rămas din acest secol”.

“Suntem primul oraş din Ungaria care dispune de un program complex de dezvoltare până în anul 2030, consolidat prin hotărârea guvernului şi cu resurse concrete precizate de acesta”, a declarat primarul.

El a subliniat printre proiectele far ale programului construirea noului Muzeu al Ştiinţelor Naturii şi a unei noi săli de concerte, înfiinţarea unei noi linii de tramvai, dar a enumerat
printre sarcinile deosebite şi ocrotirea şi renovarea calitativă a pădurilor şi zonelor verzi, dezvoltările bazate pe energiile regenerabile şi programul Civaqua, care va dirija apa râului Tisa, prin Canalul Principal Estic, până pe teritoriul oraşului Debrecen.

Distribuie informația
Alte știri