Guvernul vrea să simplifice procedurile pentru absorția fondurilor europene

Premierul Mihai Tudose a cerut miercuri, 12 iulie, miniștrilor Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, responsabile de gestionarea programelor europene, să pregătească, cu prioritate, până la 20 septembrie 2017, simplificarea tuturor procedurilor necesare pentru absorbția fondurilor europene.
„Voi urmări personal tot acest efort de îmbunătățire a absorbției fondurilor europene. Avem nevoie de acești bani pentru a susține creșterea economică. Miniștrii au tot sprijinul meu pentru a debloca sau accelera lucrurile, astfel încât să recuperăm întârzierile”, a subliniat prim-ministrul Mihai Tudose.
De asemenea, premierul a cerut miniștrilor Shhaideh și Plumb să se asigure că procedurile necesare pentru începerea construcției celor trei spitale regionale, ce ar urma să fie construite la Cluj, Iași și Timișoara, pot fi finalizate până la sfârșitul acestui an, astfel încât lucrările să înceapă de anul viitor, conform celor discutate la începutul săptămânii, la Bruxelles. De altfel, comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, a atras atenția celor de la București că trebuie să facă eforturi destul de mari să ia banii, adică 150 milioane de euro, întrucât aceștia sunt disponibili doar până în 2020.
România va beneficia în perioada de programare 2014-2020 de Fonduri structurale și de investiții în valoare de peste 30 de miliarde de euro. Pentru a putea utiliza fondurile europene puse la dispoziție, România este obligată, în baza Acordului de Parteneriat cu Comisia Europeană, să îndeplinească 22 de condiționalități. Unele dintre acestea se referă tocmai la domeniul sănătății.

Distribuie informația
Alte știri