HAOS IN TURCIA. Cati oradeni sunt in concediu in Antalya si la Marea Egee. LIVE-UPDATE

O tentativa de lovitura de stat a esuat in Turcia dar tara e in stare de soc mai ales ca in confruntari au murit zeci de oameni si sunt sute de raniti.

UPDATE 5: Un al doilea zbor umanitar TAROM, pentru repatrierea românilor din Istanbul, este programat noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 2,15, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe

UPDATE 4: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, până în prezent, nu se înregistrează victime sau răniți în rândul cetățenilor români aflați în Turcia, ca urmare a tentativei de lovitură de stat care a avut loc în această țară.

UPDATE 3: Managerul agentiei de turism Terra Vista din Oradea, Samuel Salajan, a declarat ca informatiile primite de la reprezentantii locali in Turcia, ai tour operatorilor confirmă faptul că turiştii din Antalya şi de pe coasta Mării Egee (Bodrum, Kusadasi, Marmaris) nu sunt afectaţi de evenimentele politice în niciun fel si toate serviciile turistice contractate sunt prestate în condiţii normale.

UPDATE 2: Oradenii care au achizitionat deja bilete pentru concedii in Turcia sunt linistiti de tour operatori. Toate zborurile charter programate către Antalya se vor desfăşura conform graficului stabilit.

UPDATE 1: Agentiile de turism locale nu pot oferi inca un numar exact al turistilor din Oradea, aflati in Turcia, dar numarul estimat este de ordinul sutelor.

La Ankara a avut loc vineri noapte o tentativa de lovitura de stat in timp ce presedintele Recep Tayyip Erdogan se afla in concediu. O factiune militara a incercat sa preia puterea prin forta dar fortele militare loiale au reusit sa restabileasca ordinea dupa ce ore intregi nu a fost clar insa cine detine controlul.

Potrivit ziare.com, armata a doborat un elicopter al pucistilor, cladirea Parlamentului a fost bombardata, explozii au zguduit atat Ankara cat si Istanbulul si tancurile au blocat strazile principale. Totodata, premierul turc a ordonat inchiderea spatiului aerian al Ankarei, amenintand ca orice aeronava care va incalca dispozitia va fi doborata.

Pe masura ce orele au trecut, Guvernul a recapatat controlul in majoritatea zonelor fierbinti. Premierul a anuntat ca tentativa de lovitura de stat a esuat, iar responsabilii vor fi aspru pedepsiti. In jurul orei 03:30, ora Romaniei, presedintele Erdogan a reusit sa aterizeze pe Aeroportul Ataturk. El a fost intampinat ca un erou de o multime impresionanta de sustinatori.

Sambata dimineata posturile de televiziune arata imagini cu soldati care ies din tancuri cu mainile ridicate.

Cetatenii romani care au nevoie de asistenta pot apela telefonic Centrul de Contact si Suport pentru Cetatenii Romani din Strainatate, care functioneaza in regim de permanenta, la numerele +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579. Autoritatile nu au o centralizare a numarului de romani aflati in Turcia si nici pe plan local, agentiile de turism nu pot oferi informatii complete despre cati oradeni sunt astazi in concediu in Turcia, dar estimarea managerilor din domeniu este de ordinul sutelor. Cele mai multe agentii au oferte pe litoralul turcilor si saptamanal exista zboruri speciale din Cluj-Napoca sau Timisoara. Potrivit statisticilor 1 din 5 turisti care aleg strainatatea pentru a-si petrece vacanta, merge in Turcia.

atac-turcia1

foto news.ro

Distribuie informația
Alte știri