Harta șpăgii în spitalele din România/ Procentul pacienților din Bihor care spun că li s-a cerut mită

foto / pixabay

Fondatorul site-ului Graphs.ro, Dragoș Vana, a realizat  Harta Șpăgii în spitalele din România.

„Sunteți pregatiți pentru Harta Șpăgii? După cum știți în ultima vreme am procesat datele din Mecanismul de Feedback al Pacientului. Vreau să fac un proiect mai mare, separat de Graphs, doar cu acestea. Dar între timp era păcat să mă bucur doar eu de ele, așa că poftiți la date -> https://www.graphs.ro/feedback. Grafice, tabele, hărți, statistici, per spital, per județ, medie națională, tot ce vreți. Nu doar cu șpagă ci cu toate întrebările din formular. Liber să le folosiți și interpretați în articole, etc. – cum credeți de cuvință. Se pot descărca și au cod de embed pentru publicații online, evident cu citarea sursei.

Metodologie:

  •  Datele din Ianuarie 2021 – la zi sunt luate de pe data.gov.ro. De atunci sunt publicate per spital acolo.
  •  Pentru datele istorice (Decembrie 2016 – Decembrie 2020) vreau să îi mulțumesc lui Constantin Radu care le-a salvat ani la rândul și mi le-a trimis. Din ce am observat, unele din acestea nu mai sunt disponibile nicăieri pe Internet la momentul acesta.
  •  Lipsește luna Septembrie 2017. Dacă o are cineva m-aș bucura să completez datele.
  •  Spitalul Județean de Urgență Vâlcea și Spitalul Orășenesc Bals apar de două ori în câteva seturi de date, iar ca să evit conflicte, unele date de la aceste două spitale lipsesc”, a anunțat clujeanul Dragoș Vana.

Harta Șpăgii realizată de Dragoș Vana ne arată în ce județe din România medicii sau asistenții au solicitat mită (bani sau atenții) și în ce procentaj. Protecentajele reprezintă răspunsurile cu „da” ale pacienților. Astfel, coform hărții, situația cea mai rea e în Teleorman (8,11%), urmat de județele Giurgiu (7,55%), Olt (5,08%)

Care este situația în Bihor? Potrivit hărții șpăgii pe luna martie 2023, 1,82% dintre respondenți au răspuns că li s-a cerut șpagă în spitalele din județul nostru, luna trecută.

Distribuie informația
Alte știri