Hepatita misterioasă la copii care a creat panică în lumea întreagă a apărut și în România

Foto: Getty Images

Hepatita acută cu cauze necunoscute care a afectat copii din 11 țări, unde a omorât un minor și a necesitat transplant de ficat în numeroase cazuri, a ajuns și în România. OMS anunță că un singur caz a fost înregistrat, deocamdată, în țara noastră.

Până pe 21 aprilie 2022 au fost raportate cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută de origine necunoscută din 11 țări din Regiunea Europeană a OMS și o țară din Regiunea OMS a Americilor. Astfel, au fost raportate cazuri în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (Regatul Unit) (114), Spania (13), Israel (12), Statele Unite ale Americii (9), Danemarca (6), Irlanda (5), Țările de Jos (4), Italia (4), Norvegia (2), Franța (2), România (1) și Belgia (1).

Cele mai frecvente simptome sunt cele gastrointestinale cum ar fi durerile abdominale, diaree, sau chiar vărsături. Majoritatea cazurilor nu au avut febră. Virușii obișnuiți care provoacă hepatită virală acută (virusurile hepatitei A, B, C, D și E) nu au fost detectați în niciunul dintre aceste cazuri.

Călătoriile internaționale sau legăturile către alte țări pe baza informațiilor disponibile în prezent nu au fost identificate ca factori.

Pentru a preveni răspândirea bolii specialiștii recomandă testarea pentru adenovirus la copii atunci când este vorba despre o cauză necunoscută iar testarea  completă a sângelui,  nu doar a plasmei sanguine, pentru a avea rezultate mult mai clare. 

Sursa: StirilePROTV

Distribuie informația
Alte știri