Hermina Popa: Cum ne pregătim de grădi?

Începutul grădiniței vine cu multe provocări pentru părinți, copii și educatori. Tocmai de aceea, e important să știm la ce să ne așteptăm atunci când se apropie întâlnirea (sau reîntâlnirea) cu clădirea veselă și plină de desene colorate, miros de copilărie, plânsete și multe râsete, toate la un loc! Sinceritatea față de cel mic, empatia, acomodarea la noul program și satisfacerea anumitor nevoi în funcție de fiecare copil în parte, sunt doar câteva idei care te vor ajuta să-l pregătești pe prichindel de grădi!

De multe ori, din cauza fricii, inventăm povești legate de grădi pe care nici măcar noi nu le credeam când eram mici! Tocmai de aceea, le recomand mereu părinților să discute sincer cu copiii lor și să le prezinte adevărul gol-goluț, într-un mod cât mai plăcut posibil. Ei bine, eu îți recomand să folosești și diverse materiale educative, îmbinate sau atent alese, în funcție de nevoile copilului tău. E vorba de cărticele drăguțe legate de grădi sau jocuri, pe care le găsești pe site-ul www.jucarii-vorbarete.ro , alături de multe alte materiale utile pentru copii!
De asemenea, copilul poate fi provocat să deseneze, însă e important să fie lăsat să realizeze desenele după propriul său plac, astfel încât să exteriorizeze tot ce e pozitiv și negativ la el în suflet și în minte.

Așteaptă-te să spună că nu vrea să meargă, că îi va fi dor de tine ori că nu va împărți nicio jucărie acolo! E normal, își dorește ca tati să fie doar al lui, mami să nu plece niciodată la serviciu, iar el să rămână pentru totdeauna alături de jucăriile lui și de toate obiectele de care (crede el) nu se va despărți nicicând!

Din punct de vedere psihologic, toate aceste nevoi sunt normale. Nu te panica, nu va rămâne mereu așa! Momentan, arată-i că-l înțelegi (empatizând cu el), acceptă-l așa cum e, cu toate emoțiile acelea grele la un loc și fii sincer! Dacă tu ai încredere în el și îi arăți asta, crede-mă, și el va avea încredere în tine și nu-ți va ascunde nimic! Sau, aproape nimic…

Hermina Popa, psihoterapeut

Distribuie informația
Alte știri