Hram la Mănăstirea Izbuc, locul cu ape vindecătoare din Bihor

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare marcată în calendarul creștin ortodox în fiecare an, în Săptămâna Luminată, în prima vineri de după Paști. Sărbătoarea datează din secolul al V-lea, amintind de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Conform tradiției, Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare un izvor cu apă vindecătoare.

În această zi, în toate bisericile se oficiază slujbe de sfințire a apei. Credincioșii care participă la Sfânta Liturghie iau agheasmă pe care o folosesc la stropirea caselor, grădinilor și ogoarelor.

În Bihor, Sfânta Mănăstire Izbuc își prăznuiește și în acest an, de Izvorul Tămăduirii, prima Vineri după Paști, unul din hramurile principale, fiind așteptați să participe la sărbătoare, credincioşi ortodocşi din Bihor, dar şi din alte colţuri ale ţării.

Slujbele de hram se vor desfășura după următorul program:

Joi, 20 aprilie 2023, de la ora 19.00, va începe slujba de priveghere, procesiune la izvorul tămăduitor din incinta Mănăstirii, unde se vor înălța cântări și rugăciuni; apoi Taina Sf. Maslu și rugăciuni de dezlegare; apoi Sf. Liturghia de la miezul nopții.

Vineri, 21 aprilie 2023, de la ora 07.00, sfințirea apei la izvor; la ora 08.00 va începe Sfânta Liturghie săvârșită de Ps. Sofronie, episcopul Oradiei, înconjurat de un mare sobor de preoți și diaconi.

 La final se vor împărți cele aproximativ 10.000 de flacoane la jumătate de litru cu apă sfințită din Izvorul Maicii Domnului, precum și câte o porție de mâncare pentru toți credincioșii prezenți.

Duminică, 23 aprilie 2023, de sărbătoarea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, se va târnosi (sfinți) noua biserică ridicată în incinta Mănăstirii Izbuc, de către Ps. Sofronie, episcopul Oradiei.

Slujbele vor începe încă din ajun, iar duminică dimineața, de la ora 08.00, se va săvârși Sfânta Liturghie de către Ps. Sofronie, episcopul Oradiei. După terminarea Liturghiei toți credincioșii vor putea intra prin Sfântul altar pentru a se închina și ruga; aceasta se va putea face timp de o săptămână, până duminică, 30 aprilie 2023.

Distribuie informația
Alte știri