„Igloo-ul Vieții” din Poiana Glăvoi, mai mult decât o bibliotecă. Librăria nomadă încurajează echilibrul și armonia interioară

Bihorenii și turiștii care ajung în Poiana Glăvoi au posibilitatea de a lectura o carte procurată dintr-o bibliotecă amenajată într-un… iglu. Va rămâne până la finalul lunii octombrie.

În Igloo-ul Vieții se vor găsi cărți despre elemente ale vieții (om și natură, faună și floră, descoperiri, obiceiuri și trăiri umane, conviețuire și preotecție). S-a ales această zonă datorită faptului că oferă o remarcabilă varietate de obiective turistice montane și speologice, în special recunoscute pentru relieful și formațiunile carstice unice în România.

,Mai mult decât o bibliotecă într-un igloo, NoMAD Library încurajează reconectarea dintre sine și natură. Suntem atât de ancorați în cotidianul gălăgios și grăbit al vieții urbane, întrucât uităm de noi înșine. Și cum ne putem regăsii mai bine decât în aer liber, lăsând imaginația să exploreze paginele cărților din librăria nomadă, încurajând astfel echilibru și armonia interioară”, menționează Bogdan Țărnău, membru activ al Asociației Exploratorilor Puscatii. Obiectivele din Poiana Ponor, Munții Apuseni, sunt numeroase, iar tinerii implicați în amplasarea Igloo-ul Vieții, de lângă baza Salvamont din Poiana Ponor, vor beneficia de drumeție în zonele: Cetățile Ponorului, Lumea Pierdută, Peștera Focul Viu, Cheile Galbenei etc.

Ideea amenajării unei biblioteci într-o astfel de construcție ușoară aparține unui ONG din Arad, pentru a permite călătorilor să aibă o clipă de răgaz, pe care să o petreacă în compania unei cărți. Asemenea biblioteci mobile au mai fost inaugurate la Arad, Cheile Turzii și Hunedoara.

Cele zece Igloo-uri ale proiectului vor găzdui în jur de 4000-5000 de cărți, vor fi amplasate în diferite locații turistice din România și deschise publicului larg, iubitorilor de natură și tinerilor de a-și petrece timpul liber prin citirea unei cărți. 

,,Întrucât fiecare amenajare de Igloo necesită o deplasare de 1-2 zile în natură, ne propunem și organizarea de drumeții în zonele montane și obiectivelor turistice din apropiere, ghidându-i pe adolescenți către un stil de viată mai sănătos prin mișcare și sport în natură. De asemenea, doresc să mulțumesc partenerului principal Astreea, furnizorul și producătorul de Igloo-uri pentru încrederea și susținerea acordată”, declară Sebastian Martian Sbîrcea, președintele Asociației Exploratorilor Puscatii.

Distribuie informația
Alte știri