Ilie Bolojan a detaliat proiectul pistelor de biciclete Oradea-Aleșd și Oradea Beiuș/ Pe unde vor fi construite

În ședința Consiliului Județean Bihor de ieri am aprobat un parteneriat cu județele Alba și Cluj în vederea realizării, din fonduri europene, a unei rețele de piste de biciclete care să lege cele trei județe, a scris Ilie Bolojan pe Facebook

Condițiile de accesare a fondurilor au impus asocierea dintre cel puțin trei județe, o lungime continuă a rețelei de cel puțin 150 de km și respectarea unor direcții prestabilite prin rețeaua națională de piste aprobate prin ghidul de finanțare. Suntem eligibili consiliile județene și administrațiile bazinale de apă. În nordul județului Bihor, ABA Crișuri va gestiona rețeaua de piste de pe digurile râurilor din zonă, întrucât le au în administrare.

Rețeaua de piste ce va fi realizată de Consiliul Județean Bihor va urma două direcții:

1️⃣ Oradea – Beiuș și conectare cu județele Alba și Cluj. Traseul dintre Băile Felix și Holod ar urma să fie realizat pe rambleul liniei de cale ferată dezafectată. Vom face o înțelegere cu CFR Infrastructură pentru preluarea amplasamentelor.

2️⃣ Oradea – Aleșd și conectare cu județul Cluj. Traseul va urma cursul râului Crișul Repede, pe digurile de protecție ale barajelor din amonte de Oradea. Ar urma să semnăm un protocol cu Ministerul Energiei și cu Hidroelectrica pentru a putea folosi digurile celor trei baraje.

Din pista principală spre județele partenere vor fi executate și piste secundare: de exemplu spre Dobrești – lacul Vida, pe rambleul liniei de cale ferată dezafectată Sâmbăta-Dobrești sau spre Ștei, de-a lungul liniei de cale ferată Beiuș – Rieni-Ștei.

Lungimea totală a rețelei de piste de biciclete este de peste 800 de km. Pe teritoriul județului Bihor rețeaua depășește 300 de km, de la granița cu Ungaria și până la limitele județului spre Cluj și Alba și traversează teritoriul a peste 30 de orașe și comune. Mai mult de jumătate din traseul pistelor urmează drumurile județene.

În primăvara anului viitor vom demara procedura de licitație pentru proiectarea și execuția rețelei.

Mulțumesc partenerilor noștri, consiliile județene din Alba și Cluj, și celor peste 60 de primării ce susțin proiectul, rețeaua traversând teritoriul lor administrativ.

Mâine se va depune proiectul, iar fără mobilizarea colegilor implicați acest lucru nu ar fi fost posibil. Le sunt recunoscător pentru efortul depus în această săptămână.

Distribuie informația
Alte știri