Ilie Bolojan, despre drumul expres Oradea-Arad: ”În trei ani, lucrările ar trebui să fie terminate și drumul să fie deschis circulației”

Reunite în ședințe de final de an, Consiliul Județean Bihor și Consiliul Municipal Oradea au aprobat indicatorii tehnico-economici ai proiectului drumului expres Arad – Oradea.

Drumul expres, cu profil de patru benzi, va avea o lungime de 120 de km. Se mai adaugă legătura spre Ungaria, de lângă Salonta, de peste 9 km lungime, inclusiv bretele de legătură, plus punctul de trecere a frontierei situat pe partea română. La Arad, Chișineu Criș și Salonta sunt prevăzute drumuri de legătură cu o lungime totală de 10 km, a transmis președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

12 noduri rutiere vor conecta drumul expres cu celelalte drumuri naționale și județene, din care 6 pe teritoriul județului Bihor, la Oradea – Sântandrei, Livada – Nojorid, Gepiu – Cefa, Salonta – Tinca, Salonta – Ungaria și Avram Iancu.

Peste 40 km de bretele cu o singură bandă vor asigura racordarea drumurilor existente la noul drum expres, plus parcările și celelalte facilități. Valoarea estimată a investiției este de 1,54 miliarde de euro, finanțarea urmând să fie asigurată din fonduri europene prin Programul Transporturi.

În următoarele trei luni urmează să parcurgem procesele de avizare, să realizăm auditul de siguranță rutieră și să finalizăm procedura de mediu.

Cu eventualele optimizări incluse în proiect, ne propunem ca în primăvara anului viitor să avem gata proiectul tehnic și să putem demara procedura de licitație pentru selectarea constructorilor.

Lucrările vor fi împărțite în trei tronsoane:

📍Oradea – Salonta,

📍Salonta – Chișineu Criș,

📍Chișineu Criș – Arad.

În trei ani, lucrările ar trebui să fie terminate și drumul să fie deschis circulației.

Proiectul este rezultatul unui parteneriat între Ministerul Transporturilor, prin Compania Națională de Autostrăzi – CNAIR și patru autorități locale: Primăria și Consiliul Județean Arad, Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor.

Distribuie informația
Alte știri