”Împreună îmbunătățim practicile parentale”, seminar gratuit la DASO 

La Direcția de Asistență Socială Oradea a avut loc al doilea seminar din cadrul programului gratuit de practici parentale ”Agenda Familiei”.

Mă bucur că ați găsit util să participați la întâlnirea noastră de astăzi. Am gândit acest program având expertiza situațiilor și experiențelor de viață cu care ne confruntăm pe teren și a celor care apelează la instituția noastră, văzând dificultățile pe care le au unii părinți între ei, cu copiii adolescenți, dar și cu cei mici. Ne dorim, așadar, să venim în sprijinul dumneavoastră pentru ca tinerii să se dezvolte armonios, să devină responsabili, gestionând mai bine conflictele care inevitabil apar în orice familie. Instituția noastră oferă deja consiliere psihologică gratuită pentru părinți și copii, dar, în funcție de nevoile acestora și prin intermediul acestor seminare, ne dorim să lucrăm aplicat cu dumneavoastră, dragi părinți și bunici, înțelegând cât de importantă este prevenția în evitarea unor situații neplăcute sau chiar a unor adicții”, a spus la deschidere Anca Grama, directorul Direcției de Asistență Socială Oradea.

Întâlnirea, ca cea de luna trecută, a fost una interactivă în care  au avut loc discuții despre practicile parentale prin dobândirea unui stil democratic, în care părinții își susțin copiii, îi ghidează înspre discuții sincere și libere, pentru a-i învăța valorile și raționamentele care stau la baza relației lor.

O altă temă abordată a fost impunerea limitelor, care îi ghidează în acest demers, permit copiilor să mai și greșească, greșeli din care copilul poate să învețe și să înțeleagă repercusiunile faptelor lor și îi învață pe copii cum să gestioneze conflictele.

De asemenea, a fost dezbătută tendința părinților de a-i face pe copii fericiți tot timpul, despre importanța lui NU într-o relație sănătoasă părinte-copil și fricile care stau în spatele acestui tip de evitare. Motivele ascunse care stau în spatele acestei evitări poate genera lipsa creării unor mecanisme de adaptare necesare copilului, pentru a putea face față emoțiilor inconfortabile, atât în copilărie cât și în viața adultă. Mai mult, le creează așteptări nerealiste cu privire la viitor, le crește anxietatea și generează o extindere a evitării și în alte domenii din viața viitorului adult.

Părinților prezenți la seminar le-au fost amintite metodele clasice de pedepsire, care ne făceau să fim cooperanți, dar problema era rezolvată pe termen scurt și reapărea mai devreme sau mai târziu. În contrast, au fost prezentate alte metode de pedepsire, ancorate într-un stil parental democratic, ferm și blând, în care pedepsele devin consecințe naturale din care copilul poate să învețe și să înțeleagă repercusiunile faptelor lor.

Părinții au fost încurajați să permită copiilor să-și expună emoțiile, fie pozitive sau negative, tocmai pentru a le putea accepta și într-un final gestiona, alături de părintele care îi oferă un cadru optim dezvoltării sale, la potențial maxim.

Distribuie informația
Alte știri