„Împreună pentru sănătatea mintală! Să înlăturăm stigmatul bolilor mintale!”, campanie DSP Bihor

Foto: paginadepsihologie.ro

Direcția de Sănătate Publică Bihor organizează, în luna ianuarie, campania cu tema „Împreună pentru sănătatea mintală! Să înlăturăm stigmatul bolilor mintale!”, abordând problematica autismului, bolii Alzheimer, depresiei și tulburărilor mintale asociate consumului de substanțelor ilicite.

Scopul campaniei este creșterea nivelului de informare și conștientizare a populației generale și a profesioniștilor din asistența medicală primară, comunitară și școlară, legat de această temă.

,,Sănătatea mintală reprezintă o componentă fundamentală a sănătății individuale și a <<stării de bine>>, descriind și capacitatea unui individ de a se integra cu succes în viața familială, socială și profesională. Spre deosebire de afecțiunile somatice, identificarea și intervenția timpurie în cazul tulburărilor neuropsihice sunt mai dificile din cauza naturii subiective a acuzelor și de teama stigmatizării”, avertizează dr. Daniela Rahotă, director executiv al D.S.P. Bihor.

Medicii informează că bolile mintale pot afecta persoane de toate vârstele și categoriile sociale. Simptomele specifice acestei afecțiuni sunt tristețe, plâns facil, tulburări ale dispoziției, energie scăzută, oboseală marcată, epuizare, iritabilitate, impulsivitate, accese de furie, agresivitate, anxietate, pierderi de memorie, dificultăți în îndeplinirea îndatoririlor și dezorientare temporo – spațială.

Alte știri