„Împreună pentru Siguranța Tinerilor!”, proiect preventiv derulat de polițiștii bihoreni

Aproape 2.000 de tineri din județul Bihor au discutat cu polițiștii de prevenire bihoreni și invitații acestora, despre adolescență și provocările acesteia, în cadrul unui proiect preventiv.

În perioada septembrie – noiembrie, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, în parteneriat cu Fundația Colonel „Ioan Baciu” a polițiștilor bihoreni derulează proiectul preventiv „Împreună pentru Siguranța Tinerilor!”, în scopul prevenirii victimizării acestora.

Prin acest proiect, polițiștii bihoreni au dorit să aducă în atenția tinerilor anumite teme de actualitate, precum prevenirea traficului de persoane, a consumului de droguri, a consumului de alcool, despre bullying și cyber bullying, despre importanța sportului în dezvoltarea fizică și comportamentală, despre adolescență și provocările acesteia.

În acest context, în perioada septembrie – octombrie, polițiștii de prevenire bihoreni au desfășurat peste 50 de activități preventive în unitățile școlare din județul Bihor, respectiv în localitățile Oradea, Ștei, Aleșd, Nucet, Vașcău, Tinca, Husasău de Tinca, Avram Iancu, Popești, Ciumeghiu, Biharia, Diosig, Tărian, Nojorid, Sânmartin, Câmpani, Toboliu, Criștioru de Jos, Sârbi și Cheresig, în care au fost implicați peste 1.800 de tineri din comunitățile respective.

În cadrul întâlnilor desfășurate, polițiștii au purtat cu tinerii discuții interactive pe teme de interes, au fost proiectate filme cu caracter educativ – preventiv și au fost distribuite materiale preventive. Tinerii au fost implicați activ în activitățile preventive, au completat diverse chestionare și au jucat roluri, precum cel de victimă, agresor și martor. Polițiștii de prevenire bihoreni le-au oferit acestora posibilitatea de a simți pe propria piele efectele consumului de alcool și droguri, prin testarea unor ochelari care simulează astfel de comportamente.

În cadrul aceluiași proiect, polițiștii bihoreni au organizat seminarii în spații publice, frecventate de către tineri, sub genericul „Adolescența, o vârstă a schimbărilor!”. Astfel de workshop-uri au avut loc până în prezent în Aleșd și Ștei, în cadrul acestora participând peste 150 de elevi și profesori. În acest context, polițiștii bihoreni au avut ca invitați reprezentanți ai Fundației Lampas, de la Universitatea Oradea – Departamentul de Educație Fizică și Sport și de la Asociația Română de Psihologie Comunitară, invitați care, alături de polițiștii bihoreni, au discutat cu copiii despre adolescență și provocările acesteia.

Proiectul beneficiază de finanțarea nerambursabilă din fondurile Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor din cadrul Consiliului Județean Bihor, în urma selectării acestuia din rândul altor proiecte depuse de comunitatea bihoreană.

*

Distribuie informația
Alte știri