Imre Zoltan, orădeanul din bordul de conducere al Muzeului și Bibliotecii Agriculturii Maghiare de la Budapesta

Imre Zoltan, doctor în Antropologie culturală, a fost numit al treilea om în structura de conducere a unuia dintre cele mai importante instituții muzeale din capitala Ungariei.

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár (Muzeul și Biblioteca Agriculturii Maghiare) sărbătorește în acest an 125 de ani. Cu cele 40 de colecții, acesta prezintă istoria și dezvoltarea agriculturii maghiare, silvicultură, vânătoare și pescuit, viticultură, domesticire, floră maghiară și creșterea cailor.

Imre Zoltan s-a născut pe 18 august 1976, a absolvit Facultatea de Arte din Oradea, respectiv are un doctorat în Antropologie culturală. Domeniile sale de cercetare sunt literatura maghiară din secolul XX, tradiția orală din Asia Centrală și Tibetul de Vest și religia bon. A coordonat activitatea Memorialului „Ady Endre”, respectiv din 2018 a fost Șef Serviciu Administrator Centre de Culturale la Muzeul Orașului Oradea. În ianuarie 2021, a fost nevoit să demisioneze de la MoO în urma unui conflict cu directoarea Angela Lupșea, reclamată de cinci dintre specialiștii instituției muzeale la DNA pentru o serie de abuzuri.

Chiar dacă conducerea orădeană a MoO i-a desconsiderat în permanență activitatea profesională, Imre Zoltan a reușit să convingă unul dintre cele mai importante muzee din Ungaria de profesionalismul său.

Imre Zoltan va coordona întreaga activitatea științifică a Muzeului și Bibliotecii Agriculturii Maghiare, mai exact partea de cercetare, muzeografie, biblioteca etc.

„Muzeul are o Biblioteca Agrară cu o colecție impresionantă de peste o jumătate de milion de volume. Cele 40 de colecții au în patrimoniu bunuri culturale clasificate în fondul Tezaur, inclusiv trofeele de vânătoare a regilor maghiari. Clădirea muzeului este o replică a Castelului Huniazilor din Hunedoara. Complexul cultural a fost ridicat în anul 1896, iar împlinirea în acest an a 125 de ani de la ridicarea lui va fi marcată printr-o expoziție impresionantă”, a precizat Imre Zoltan.

Chiar dacă a părăsit Oradea cu un gust amar, după experiența avută cu cei de la conducerea Muzeului Orașului Oradea (Angela Lupșea și Ioan Ciorba), Imre Zoltan își dorește să continue colaborarea cu noua instituție muzeală care se configurează în orașul de pe Criș.

„Îmi doresc să fiu un liant între cultura maghiară și românească. Eu sunt orădean și doresc creez o punte de colaborare între muzeele din Ungaria și Muzeul Țării Crișurilor sau alte instituții de cultură din Oradea”, a mai adăugat Imre Zoltan.

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri