Cel mai bun terapeut pentru un copil cu nevoi speciale este insusi parintele, in aceasta perioada dificila

Cu totii trecem printr-o perioada dificila, insa aceste zile sunt mai greu de gestionat pentru acei copii cu nevoi speciale care depind de terapie si de o rutina zinica.

Ideal ar fi sa se mentina pe cat posibil un program pentru copil, chiar daca nu unul identic cu cel dinainte insa el sa stie ca inca are o rutina in ceea ce privesc activitatile si timpul petrecut acasa. In aceste zile parintii au devenit terapeutii copiilor lor, acestia sunt indrumati online de catre terapeutii lor, sau chiar parintii sunt cei care gasesc activitati pe care sa le realizeze cu  copiii. Adesea, se pune accentul pe partea cognitiva foarte mult, fapt ce poate sa-l frustreze pe copil  si sa-l determine sa nu mai doresca sa coopereze la activitati.

De aceea extrem de important, sa nu uitam de partea senzoriala pentru ca la baza piramidei invatarii stau sistemele senzoriale. In cazul in care acestea nu sunt satisfacute, stabilizate sau daca, copilul nu primeste stimularile de care are nevoie, achizitiile cognitive se vor realiza cu dificultate, iar rezultatele vor aparea cu greu sau chiar de loc. Astfel ar fi indicat sa oferiti pauze de miscare intre activitatile cognitive, miscarea poate sa fie specifica fiecarui copil in parte. Adica pentru un copil care se tot misca pe scaun, de preferat ar fi sa i se puna o paturica cu greutati in poala cand sta pe scaun,sau sa stea pe coate ori pe o minge  si sa rezolve o sarcina. Pentru o stimulare vestibulara, incercati sa plasati diferite cartonase, piese dintr-un joc, sau alte materiale in alte locuri,  astfel va fi provocat sa-si schimbe pozitia capului si cu aceasta sa-si exerseze atentia. Stimulii vizuali vor trebui indepartati sau diminuati pentru copilul care se pierde usor cu privirea fiind atras de ceea ce aste in jurul lui. Pentru a-l determina sa-si canalizeze partea vizuala pe anumite lucruri incercati sa implicati in activitati de sortare cum ar fi o culoare dintr-o multime, anumite piese din mai multe, sa urmareasca cum bombonelele skittles isi dizolva culoarea in apa sau sa faca un desen urmarind puncte sau ordinea unor numere.

Pentru o buna cooperare a copilului la activitati incercati sa va raportati la un aspect esential joaca motivatia si imitatia. Jocul este forma naturala de exprimare a copiilor,prin intermediul lui o activitate devina distractiva ceea ce-l va determina pe copil sa fie atent si sa invete mai repede si intr-o maniera placuta lui. In cadrul lui integram ceea ce ne dorim sa-l invatam. Un alt mod prin care putem sa ii implicam pe cei mici in activitate este prin imitatie(acolo unde aceasta este posibila) fie una demonstrativa adica ii aratam cum sa faca sau prin observatie adica ii acordam ragazul de a observa ce facem si cum facem, ca pe viitor sa faca si el.

Si nu in ultimul rand motivatia este un pilon important in procesul de invatare. Unui copil ce ii sunt satisfacut cele trei nevoi principale ( nevoia de conectare, de competenta si de control) el va deveni motivat si implicat in ducerea la sfarsit la activitatilor.

Prin stabilirea unei platforme, adica o activitate placuta lui combinata cu un exercitiu de invatare progresele vor aparea in ritmul sau si in mod cer. Folositi mediul online pentru gasirea de activitati, materiale si chiar suport in activitatea zilnica. Chiar si implicarea in treburile gospodaresti reprezinta o ocazie de a invata un copil sa devina independent.

Indiferent de jocul sau activitatea pe care o realizati impreuna cu copilul dumneavoastra nu uitati ca ceea ce faceti este demn de lauda si ca cei mai buni terapeuti sunteti dumnevoastra, parintele.    

Andreea Boldica, psiholog 

Distribuie informația
Alte știri