In acest sfarsit de saptamana e si Ziua Mondiala a Papusilor. Un muzeograf oradean detine o colectie impresionanta

Ziua Mondială a Păpuşilor a fost creată în 14 iunie 1986, la iniţiativa americancei Mildred Seeley, o încântătoare doamnă de aproape 70 de ani dintr-un mic oraş al Arizonei, pasionată colecţionară şi autoarea multor cărţi dedicate păpuşilor.

Păpușile au un loc rezervat în multe muzee din lume. Au chiar un întreg muzeu doar al lor în India, la New Delhi. Sunt păstrate, recondiţionate şi transformate, aşa cum face Sonia Singh, o doamnă din Australia îndrăgostită de păpuşi, care apoi le vinde la licitaţie pentru a ajuta copiii. Păpuşile rămân însă în primul rând jucării. Sunt primele prietene ale fetiţelor şi de multe ori le trezesc sentimente materne sau le învaţă să fie elegante şi cochete.

In Oradea, Elisabeta Ardelean a cumparat prima papusica la rugăminţile fiicei sale, Laura, apoi totul s-a transformat într-o pasiune care a ajuns la peste 350 de bijuterii artizanale. Prinţese, clovni, doamne din înalta societate, călugăriţe, fetiţe şi băieţei ştrengari, vrăjitoare, crăciuniţe, ţărăncuţe şi multe alte personaje din viaţa de zi cu zi şi-au găsit, de mai bine de patru decenii, cămin în generosul apartament al unei orădence iubitoare de frumos, Elisabeta Ardelean. Colecţia sa de păpuşi reuneşte astăzi peste 350 de exemplare.

Distribuie informația
Alte știri