In Avram Iancu a avut loc primul exercitiu nocturn de inundatii pe Crisul Negru

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri în colaborare cu Administrațiile Bazinale Mureș, Banat și Someș Tisa au organizat miercuri noaptea, 5 iulie 2017, primul exerciţiu de simulare interbazinal pentru verificarea modului de funcționare a fluxului informațional – decizional și de intervenție operativă pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații.

Deasfășurarea de forțe s-a realizat pe malul drept al râului Crișul Negru pe sectorul podul CFR – podul rutier DN79, în comunele Avram Iancu şi Zerind și a antrenat forţe şi mijloace moderne de intervenţie operativă. Pentru îndeplinirea scopului exerciţiului s-a luat ca ipoteză depăşirea pragurilor critice de precipitaţii sub formă de ploaie, căzute pe un sol umed, saturat de precipitaţiile căzute anterior, însoţite de intensificări ale vântului, context în care se prognozează atingerea şi depăşirea cotelor de pericol, aferente codului rosu, pe râul Crişul Negru.

Timp de 7 ore, 180 de angajați Apele Române au supraînălțat aproape 4 km de diguri pentru a proteja astfel localitațile din vecinătate. „Ceea ce a adus nou acest exercițiu a fost faptul că s-au testat sistemele de iluminat aflate în dotarea echipelor de intervenție. S-au utilizat cele mai moderne soluții de apărare precum; hidrobaraj, aerobaraj, baraj din aluminiu și baraj tip aqua stop.” director Dorel Dume A.B.A Crisuri. De asemeni au fost utilizate echipamente moderne si performante de umplut și transportat sacii cu nisip, iar noutatea exercițiului a fost sistemele de iluminat atât cele portabile, cât și cele de tip turn. S-a intervenit cu 6 autoutilitare, 4 buldoexcavatoare, o masina de umplut saci, un trailer, 4 grupuri electrogene pentru iluminat cu anexe, 25 de reflectoare, doua turnuri pentru iluminat cu inaltimea de 9 m, respectiv 12 m.

Acest exercitiu a fost unul de mare anvergura care a antrenat forte masive si mijloace de interventie operativa semnificative verificand totodata modul de colaborare la inundatii intre echipele de interventie din cadrul Apelor Romane, cat si randamentul personalului in situatii de stres. Exercitiul s-a finalizat joi dimineata la ora 02:00.

Distribuie informația
Alte știri