In Bihor a fost instituita stare de alerta din cauza gripei aviare

Focarele de gripă aviară apărute în Ungaria, ultimul in judeţul Bekes, la mai puţin de 3 km de graniţa României au mobilizat autoritatile de la noi. Pe raza judeţului Bihor a fost instituită stare de alertă.

În conformitate cu legislația în vigoare măsurile sanitare veterinare se aplică cu prioritate în zona de protecție – delimitată de un cerc cu raza de 3 km în jurul focarului de boală, zonă ce cuprinde doar un mic teritoriu din zona de graniţă a județului Bihor, și zona de supraveghere – delimitată de un cerc cu raza de 10 km în jurul focarului. Aceasta din urma include localitățile Ateaş, Cefa, Berechiu, Sânicolau Român, Roit și Mărţihaz. Oamenii din aceste comunitati nu mai au voie sa trimita carne de pasare in alte zone si nici sa organizeze târguri, pieţe şi expoziţii de animale.

„Pentru a asigura o protecție epidemiologică ridicată, recomandăm tuturor cetățenilor județului Bihor să aplice măsurile preventive generale privind biosecuritatea exploatațiilor de păsări, respectiv să anunțe de urgență medicul veterinar local, primăria localității sau chiar direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor (tel. 0259. 266.141; e-mail office-bihor@ansvsa.ro ) orice caz de îmbolnăvire sau suspicine de îmbolnăvire, respectiv toate cazurile de deces/moarte la păsările domestice și sălbatice, de care au cunoștință”, atrage atenţia DSVSA Bihor.

Distribuie informația
Alte știri