In Joia Mare, oradenii sunt asteptati la vernisajul expozitiei „Rezistenta si represiune in Bihor”

Președintele executiv al IICCMER, Radu Preda, și directorul general, Alin Mureșan, vor participa joi, 13 aprilie, la vernisarea expoziției memoriale „Rezistență și represiune în Bihor”, din subsolul K al Cetății Oradea. La evenimentul care va începe la ora 13.00 vor mai participa primarul Oradiei, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor, președintele AFDPR Bihor, Lucian Silaghi, autorul conceptului expoziției, arh. Maria Tîlvescu și vicepreședintele Asociației „Cei 40 de mucenici”, Cristina Pușcaș.

Expoziția memorială își propune să ilustreze pentru publicul larg câteva tematici: contextul național și internațional după cel de al doilea război mondial și noua geopolitică, luarea violentă a puterii de către comuniști și în România, rezistența și represiunea din Bihor, detenția feminină, preoții încarcerați, lagărul care a funcționat în cetatea Oradea, rolul Securității și al penitenciarului orădean, organizațiile anticomuniste din Bihor.

Vizitatorul este ghidat prin iluminarea, pe rând, a câte unei singure celule. Astfel, lumina devine ea însăși un „exponat”, o experiență, în jurul ei toate celelalte elemente materiale rămânând în semi-obscur, depersonalizându-se, unicele suprafețe vizibile fiind cele pe care regăsim numele victimelor perforate în prisme de oțel. Metalul sugerează rigiditatea regimului și îngrădirile la care era supusă persoana umană. Expoziția va putea fi vizitată în orele de program ale Muzeului Cetății și Orașului Oradea, de marți până duminică, între 9.00 și 17.00.

Alte știri