În mai multe comune din Bihor se va finanța introducerea de rețele noi de gaz. Vezi care sunt

Foto: facebook/Ilie Bolojan

Proiecte de extindere a rețelelor de gaz în localitățile județului Bihor, în valoare de 40 de milioane de euro, au fost aprobate din fonduri guvernamentale, prin Programul Național Anghel Saligny.

În comunele Ineu, Lugașu de Jos, Aușeu, Vadu Crișului, Balc, Popești, Sâniob, Viișoara, Toboliu, Gepiu, Hidișelu de Sus, Tinca, Tulca și Batăr se va finanța introducerea de rețele noi de gaz. În Cefa și Biharia se va finanța extinderea actualelor rețele.

Extinderea rețelelor de gaz s-a făcut în ultimii 3 ani în mai multe etape: localități care și-au introdus pe cont propriu rețele: Ștei, Lunca, Cefa, Sânnicolau Român; localități care au câștigat finanțări europene: Nojorid, Paleu și Oșorhei, unde lucrările sunt aproape de final; Rieni, Buntești, Drăgănești, Pietroasa și Lazuri de Beiuș, unde lucrările sunt întârziate ca urmare a contestațiilor; localități ale căror proiecte nu au mai putut fi acoperite din fonduri europene și au fost preluate în programul guvernamental Anghel Saligny, în prima etapă de alocare: Aleșd, Aștileu, Țețchea și Tileagd, Cociuba Mare, Sânmartin și Ciumeghiu, lucrări care sunt în diferite faze.

„Mulțumesc tuturor primarilor care au depus proiecte pentru extinderea rețelelor de gaz în acești ani. Realizarea acestor investiții necesită o planificare și o colaborare transpolitică și între localități, datorită specificului rețelelor de gaz: accesul la o magistrală sau la rețeaua altei localități, asigurarea debitelor necesare, respectarea normelor tehnice și avizelor specifice, concesionari capabili de investiții, acorduri și voturi în asociațiile formate de localități etc.

Din aceste rețele, în anii următori, se vor extinde rețele de gaz și în localitățile învecinate.

Este un efort comun de asigurare a finanțărilor din fonduri europene și guvernamentale, din credite, bugetele locale și ale Consiliului Județean Bihor, din cofinanțarea asigurată de concesionari, dar și din contribuțiile cetățenilor la branșamente”, a scris pe pagina sa de socializare Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor.

Distribuie informația
Alte știri