În premieră, fermierii români ar putea primi subvenții la fel ca în țările vestice. Vezi ce condiții se impun

În premieră, fermierii de la noi vor primi subvenții, la fel ca în țările vestice, de până la 215 euro pe hectar, prin noua politică agricolă comună, recent aprobată de Parlamentul European. Nouă politică agricolă comună vine cu subvenții mai mari pentru România, dar și cu condiții.

22 de miliarde de euro ar urma să primească România până în 2027 pentru agricultură. Cea mai mare parte – 14 miliarde de euro – sunt plăți directe, adică subvenții – care vor crește până la 215 euro pe hectar. Pentru acești bani, România trebuie să aibă gata în mai puțin de o lună și o strategie națională, în care să spună cum va folosi fondurile – de exemplu, ce culturi va încuraja prin subvenții.

Pentru ca fermierii să nu mai ajungă să-și dea munca de un an la porci ori să vândă la prețuri de nimic, ar trebui să fie și o planificare pe termen lung.

Până când autoritățile vor face analiză, noile tehnologii pot spune ce culturi sunt profitabile în pământul românesc.

După 2023, o condiție pentru obținerea fondurilor europene este că 25% din plățile directe să ajungă la fermierii care iau măsuri de îmbunătățire a suprafețelor cultivate ecologic. Iar o parte vor fi pentru agricultură de precizie adică cea în care, de exemplu, sunt folosite imaginile din satelit și dronele pentru îngrijirea culturilor.

Alte știri