În premieră, măsuri de conservare a dropiilor din România se aplică la Salonta

Liniile electrice aeriene pentru noi, oamenii, reprezintă simbolul unei infrastructuri necesare. Însă, pentru dropia, specie amenințată la nivel global cu dispariția, coliziunile cu acestea pot fi fatale.

La Salonta, județul Bihor, o porțiune de 6 km de linie electrică aeriană a fost plasată sub pământ.

Dropia (Otis tarda), specie vulnerabilă pe plan global, a cunoscut un declin covârșitor în secolul XX, mai ales în urma fragmentării habitatelor sale întregi de odinioară. Considerată dispărută din fauna României după anii ’90, observațiile de pe teren din ultimii 15 ani ale specialiștilor de la Asociația “Grupul Milvus” confirmă că această pasăre emblematică a stepei și-a păstrat la
periferiile Salontei un ultim centru de rezistență în România.

Conform Planului de acțiune internațional pentru conservarea populației de dropie (Otis tarda) din Palearcticul de Vest (n.r. regiune compusă din Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord), pentru protejarea populațiilor de dropii, acum fragmentate, se impun măsuri de conservare. Coliziunea cu liniile electrice aeriene este una dintre cele mai mari amenințări pentru această specie, iar modul cel mai eficient pentru a o contracara este îngroparea sectoarelor care prezintă pericolul cel mai mare pentru dropii.

Astfel de măsuri pot fi realizate numai prin colaborarea dintre specialiștii în conservare, administrațiile publice și companiile de energie, fiind finanțate mai ales prin proiecte europene.
Specialiștii au publicat numeroase studii și există deja rezultate promițătoare în Austria, Germania, Spania, Ungaria.

Faptul că în împrejurimile Salontei se află singura populație viabilă de dropii din România a responsabilizat Primăria Municipiului Salonta de a se implica în această amplă acțiune de conservare, aflată încă la început de drum la noi în țară. Un tronson de 6 km de linie electrică aeriană (LEA) de medie tensiune, aflat în habitatul dropiilor, a fost schimbat în linie
electrică subterană (LES). În mai 2021 au fost montate cablurile sub pământ și s-a efectuat racordarea la rețeaua electrică, iar anul acesta au fost demontați stâlpii electrici.

Costul total al operațiunii se ridică la 284.116 EUR și s-a realizat prin proiectul ”Conservarea, protejarea și promovarea valorilor naturale din zona transfrontalieră Salonta – Békéscsaba,
ROHU-14 – The Nature Corner”, finanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, cu sprijinul Guvernului României și al Ungariei, prin Programul Interreg V-A
România-Ungaria.

“Considerăm importantă necesitatea adoptării unor măsuri concrete și tot mai active pentru protejarea mediului, nu numai declararea principiilor unei asemenea atitudini. După identificarea vulnerabilităților care periclitau populația existentă de dropii de pe teritoriul Municipiului Salonta, am considerat necesară luarea a cât mai multor măsuri de conservare și de protejare a dropiilor, pentru garantarea unui climat cât mai puțin agresiv pentru extinderea habitatului lor și, implicit, pentru creșterea naturală a numărului de exemplare. Este/era momentul să trecem de la declarații la fapte!”, declară Patricia Ivanciuc, coordonatoarea proiectului.

Nagy Attila, ornitolog la Asociația Milvus Transilvania Vest, adaugă: “Este o măsură vitală pentru această mică și prețioasă populație. Nu doar protejează dropiile de eventuale accidente, dar le și lărgește teritoriul, întrucât liniile electrice aeriene au efect de barieră asupra speciei. Totodată, protejează și alte specii de păsări, precum stârci și gâște sălbatice, care, la fel ca dropia, au nevoie de teritorii mari de unde să-și procure hrana, și care sunt și ele periclitate de posibilitatea de a se lovi de conductoarele LEA.”

Distribuie informația
Alte știri