În prima zi din an, mii de bihoreni îşi sărbătoresc onomastica. La multi ani tuturor!

Foto: identitatea.ro

La 1 ianuarie, este celebrat Sfântul Vasile, stâlp al Bisericii Ortodoxe, dascăl al milosteniei şi unul dintre cei mai importanţi teologi creştini.

S-a născut în anul 330 d.Hr. în Cezareea Capadociei, într-o familie nobilă si a studiat la Constantinopol şi la Atena. În anul 358, după o lungă călătorie la marile mănăstiri şi schituri din Egipt, s-a retras la o mănăstire din Pont pentru o viaţă de asceză şi rugăciune şi a consemnat prima sa scriere privitoare la viaţă din mănăstire, Regulile vieţii monahale.

În 364 a fost chemat în Cezareea de episcopul Eusebiu şi hirotonit preot, pastoraţia sa fiind dedicată îndeosebi celor nevoiaşi pentru care face un aşezământ filantropic denumit Vasiliada cu azile, spitale şi case de reeducare. Era un adevărat oraş al carităţii unde Sfântul Vasile a adunat pe cei săraci, înfometaţi sau abandonaţi, bolnavii erau ingrijiţi, iar orfanii erau întreţinuţi, educaţi şi învăţaţi în şcoli de meserii.

Sfântul Vasile cel Mare a murit în anul 379, la numai 49 de ani, ca un adevărat stâlp al Bisericii din vremea sa, un punct de referinţă în istoria creştinismului universal.

Potrivit tradiţiei populare, în această zi, oamenii trebuie să fie bine dispuşi, să petreacă şi să se veselească.

 

Distribuie informația
Alte știri