Incendii de natură electrică în Dumbrava și Oradea

În cursul nopții de sâmbătă spre duminică, 08 decembrie a.c., între orele 01.22 -03.25, echipajele Gărzii de Pompieri Tinca au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la una din cele trei încăperi ale unei case situate în localitatea Dumbrava, comuna Holod.
Pagubele înregistrate în urma evenimentului au constat în 4 grinzi din lemn, materiale textile și trei corpuri de mobilier din interiorul camerei afectate de flăcări. Echipajele de pompieri au stins incendiul în limitele găsite, salvând celelalte încăperi și bunuri din locuință.
Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, un cablu electric defect sau neizolat corespunzător.

În dimineața zilei de duminică, în jurul orei 05.00, pompierii militari din cadrul Detașamentului 1 Oradea au fost alertați pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case de pe strada Dr. Carol Davila din municipiu. În momentul sosirii forțelor de intervenție la adresa indicată de apelantul numărului unic 112, flăcările se manifestau cu violență la acoperișul locuinței, existând riscul extinderii acestora la întreaga casă și la casa învecinată.
Incendiul, provocat cel mai probabil de conductori electrici improvizați, s-a soldat cu arderea a circa 60 de metri pătrați de acoperiș.

Măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte bihorenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite, soldate cu pagube materiale şi uneori, din nefericire, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti.

NU IMPROVIZAŢI!
• Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
• Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri