Incendii de vegetaţie în șase localități bihorene

În după-amiaza și seara zilei de marți, 09 aprilie a.c., pompierii militari bihoreni au intervenit pentru stingerea a șase incendii izbucnite la două terenuri virane, două păduri, o pășune împădurită și într-un cimitir.

Echipajele de pompieri ale Detașamentului 1 Oradea, Detașamentului Marghita, Stației de Pompieri Aleșd, Stației de Pompieri Ștei și Gărzii de Intervenție Sălard au acționat pentru stingerea a șase incendii produse la terenuri virane din Oradea (strada Făcliei) și Dolea (comuna Suplacu de Barcău), la litiera a două păduri și a unei pășuni împădurite, situate pe raza localității Valea Crișului (comuna Bratca) și în satul de vacanță Boga (comuna Pietroasa), respectiv într-un cimitir din satul Hodoș (comuna Sălard).

Evenimentele menționate, soldate cu arderea frunzișului și lăstărișului din păduri, pe o suprafață de aproximativ șapte hectare, respectiv a vegetației uscate și a unor deșeuri de pe terenurile virane și din cimitir, pe o suprafață de circa un hectar, au fost provocate, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, în scopul igienizării terenurilor prin arderea deșeurilor ori a vegetaţiei uscate. În cazul incendiului produs la pășunea împădurită de pe raza satului de vacanță Boga, pompierii au reușit să împiedice propagarea incendiului, salvând din calea flăcărilor câteva construcții expuse riscului de incendiere.

Reamintim bihorenilor că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat mari pagube la gospodăriile cetățenilor și chiar victime omeneşti.

Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.

Distribuie informația
Alte știri