Incendii de vegetație uscată în patru localități din Bihor

Foto: arhiva

Pompierii militari bihoreni și membrii serviciilor voluntare pentru situații de urgență au acționat pentru stingerea a patru incendii de vegetație uscată produse la terenuri situate în localitățile Damiș, Seghiște, Oradea și Voivozi.

In dimineața zilei de luni, 24 aprilie a.c., între orele 05.40 – 06.00, pompierii militari din cadrul Stației de Aleșd și membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență (SVSU) Roșia și Bratca au acționat pentru stingerea unui incendiu produs la un teren viran situat în localitatea Damiș, comuna Bratca, eveniment în urma căruia a ars vegetația uscată, pe o suprafață de circa cinci hectare.

Sâmbătă și duminică, 22 – 23 aprilie a.c., echipajele de pompieri militari ale Stației Ștei, Detașamentului 1 Oradea, Detașamentului Marghita și membrii  SVSU Popești au intervenit pentru gestionarea unor evenimente similare, produse la terenuri situate în Seghiște, comuna Lunca, în Oradea, pe strada Isac Emil și în Voivozi, comuna Popești, evenimente soldate cu arderea vegetației uscate de pe terenurile respective.

Cauza probabilă a incendiilor menționate a constituit-o utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, în scopul igienizării terenurilor prin arderea deșeurilor ori a vegetației uscate. 

Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Trebuie să reţineţi că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti.

Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.

Distribuie informația
Alte știri