Incendiu în miez de noapte, la o gospodărie din Aușeu

Pompierii militari bihoreni au intervenit în cursul nopții de marți spre miercuri, 25 mai a.c., pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din localitatea Aușeu, reușind să salveze o casă și o anexă.

Apelul, care sesiza producerea incendiului la o gospodărie situată în Aușeu, a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor, în jurul orei 00.35, apelantul precizând faptul că a observat flăcările de la o distanță de aproximativ un kilometru.

Pentru gestionarea operativă a evenimentului semnalat, la fața locului au fost mobilizate operativ, trei echipaje de pompieri militari din cadrul Stației Alesd din care două de stingere și unul de prim ajutor calificat.

Ajunși la locul intervenției, pompierii au constatat că incendiul se manifesta violent la o magazie lipită de locuință, existând un risc ridicat de propagare a acestuia la casă și la o anexă din cadrul gospodăriei învecinate, aflată la circa 30 de centimetri de construcția în flăcări.

Forțele de intervenție au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, acționând simultan pentru stingerea focarelor și protecția celor două clădiri expuse riscului de incendiere.

În urma evenimentului, provocat de o afumătoare improvizată în magazie, au ars acoperișul și bunuri depozitate în interiorul acesteia.

Echipajele de pompieri militari au salvat locuința lipită de magazie, reușind totodată să împiedice extinderea flăcărilor la anexa din cadrul gospodăriei învecinate situată la mai puțin de jumătate de metru de focare.

Din fericire, nu au existat persoane rănite.

Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept cauză probabilă a incendiului, utilizarea focului deschis în spații închise (afumătoare), fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor.

În scopul prevenirii unor astfel de evenimente, care, în unele cazuri, s-au soldat cu mari pagube materiale în urma propagării flăcărilor la locuințe, adăposturi de animale, anexe etc., pompierii militari bihoreni reamintesc cetățenilor obligativitatea respectării următoarelor norme de apărare împotriva incendiilor:

Se interzice folosirea afumătorilor improvizate ori amplasarea acestora în magazii, șuri, remize, sub șoproane sau lângă materiale combustibile;

• Afumătorile se confecționează din zidării de cărămidă și materiale incombustibile și se amplasează independent de celelalte construcții din gospodărie;

• Curățați afumătoarea, astfel încât să evitați scurgerea grăsimii de pe preparatele din carne în locurile fierbinți sau în contact cu sistemul de producere a fumului;

• Se interzice folosirea afumătorilor improvizate în podurile clădirilor, prin scoaterea unor cărămizi din coș sau neridicarea zidăriei coșurilor deasupra acoperișului ori lăsarea deschisă a ușițelor de curățare.

Distribuie informația
Alte știri