Ceea ce nu au reușit în ultimii șase ani cei doi foști președinți ai Consiliului Județean Bihor – Radu Țîrle, respectiv Cornel Popa – a reușit în doar cinci zile noul șef al administrației județene, Pasztor Sandor!
După o pauză de mai bine de șase ani, presedintele CJ Bihor a anuntat reabilitarea clădirii fostei Garnizoane Oradea care ar trebui să reînceapă din 8 august, conform dorinței lui Pasztor. De altfel, în aceste zile se realizează un inventar al stadiului fizic al lucrărilor, ce au costat deja statul nu mai puțin de 500 miliarde de lei vechi!
După trei runde eșuate de licitații, a patra a fost cu noroc, în special pentru firma sătmăreană EURAS, care a câștigat contractul cu Consiliul Județean în detrimentul altor cinci firme, la o valoare mai mică cu 15% față de estimările specialiștilor instituției, adică la circa 6 milioane de RON fără TVA. Astfel, Euras se angajează să finalizeze în termen de 6 luni restul de 17-18% rămas de executat din lucrarea de modernizare a viitorului sediu al MTC.
De asemenea, Pasztor a anunțat că Episcopia Romano-Catolică a mai acceptat prelungirea cu o lună a contractului cu CJ Bihor pentru închirierea spațiului pentru muzeu, deoarece Palatul Baroc face subiectul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, vrând-nevrând, Muzeul Țării Crișurilor va fi nevoit să-și limiteze, de la 1 septembrie, expozițiile și să se pregătească de mutare. În prima fază, în clădirea reabilitată, se va folosi mobilierul deja existent, urmând ca specialiștii în scrierea de proiecte din cadrul CJ Bihor să cristalizeze un proiect special pentru achiziția de mobilier modern pentru cele 453.000 de obiecte ce aparițin muzeului.
Noul președinte estimează că Muzeul Țării Crișurilor va deveni funcțional în noua casă, unde are la dispoziție 16.000 mp de expunere, începând din primăvara anului viitor.