Încep negocierile pentru Guvern. PNL, PSD și UDMR, discuții pentru formarea unei majorități

Foto: g4media.ro

Liberalii şi social-democraţii urmează să înceapă, marţi, negocierile pentru formarea unei majorităţi parlamentare, care să ducă la învestirea unui nou guvern.

PNL a precizat că sunt câteva principii pe care le va susţine, nefiind negociabile: formarea unei majorităţi în jurul formaţiunii, cu premier liberal, PNRR – un proiect naţional, asumat de România şi aprobat de Comisia Europeană, stabilitatea macroeconomică a României, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat faţă de CE, nicio taxă mărită, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri, continuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, precum şi reforma administrativă, realizarea reformelor asumate pe tema justiţiei şi închiderea MCV, reforma statului şi menţinerea parcursului european şi euroatlantic şi a Parteneriatului strategic cu SUA.

Social democrații pun mai multe condiții. Printre acestea, împărțirea portofoliilor și a posturilor de conducere din stat în funcție de numărul de parlamentari ai fiecărui partid. PSD are câteva planuri clare: testarea extinsă în școli, plafonarea prețurilor, compensarea facturilor la energie și gaze, indexarea pensiilor cu 11%, creșterea alocațiilor și a salariului minim. Social democrații așteaptă date de la Finanțe să vadă ce resurse sunt în buget. Liderii PSD nu ascund că în partid se lucrează și la un proiect de modificare a Constituției, care se referă inclusiv la forma de guvernare a țării.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor consideră că „această coaliţie are sens doar dacă se pot face reforme pentru revizuirea Constituţiei – introducerea republicii parlamentare poate fi un astfel de obiectiv important”.

„Totodată, Uniunea militează ca reforma constituţională să asigure condiţiile reale pentru înfăptuirea unei justiţii independente”, a precizat Kelemen Hunor.

Distribuie informația
Alte știri