Încep negocierile PNL – PSD – UDMR pe programul de guvernare

Foto: g4media.ro

S-a încheiat prima rundă a negocierilor pentru formarea unui guvern PNL-PSD-UDMR. Până pe 19 noiembrie, ar urma ca noul cabinet să ceară și votul de încredere. Între timp, liberalii și social-democrații încearcă să își armonizeze programele de guvernare, diametral opuse. USR a intrat deja în opoziție și a atacat dur noua alianță.

Discuțiile în profunzime încep miercuri, 10 noiembrie, cu mize uriașe pentru fiecare partid. Și liberalii, și social-democrații vor funcția de prim-ministru și au liste lungi de condiții și măsuri. De la ora 10,00, ar urma să aibă loc negocierile pe capitolul Economie-finanţe, de la ora 12,00 – pe Justiţie, de la ora 14,00 – pe Apărare, Externe şi Interne, de la ora 15,00 – pe Dezvoltare, Fonduri europene şi Transporturi, de la ora 16,00 – pe Agricultură şi Mediu, iar de la ora 17,00 pe Energie.

Joi, discuţiile vor continua cu celelalte domenii, între care Muncă, Sănătate şi Educaţie.

PSD vrea măsuri sociale, creșteri salariale, de pensii și de alocații, în timp ce liberalii au ca țintă măsurile agreate cu Comisia Europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență, dar și scăderea treptată a deficitului, reforma sistemului de pensii, a sănătății și justiției.

Liberalii nu vor să renunțe la cota unică și nici să crească taxele.

UDMR are o solicitare expresă: modificarea Constituției.

Distribuie informația
Alte știri