Încep să scadă ratele la creditele în lei cu dobândă variabilă, doar pentru clienții care depind de ROBOR

Indicele ROBOR a avut luni, 6 martie, cea mai mică valoare din ultimele 8 luni. Vor crește însă ratele care depind de celălalt indice, IRCC şi cele pentru credite în euro cu dobândă variabilă.

Indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la 6,96%.  Cel mai mic procent din acest an. A coborât sub 7 la sută de la finalul lunii februarie, iar trendul s-ar putea menține.

Analiștii explică scăderea indicelui ROBOR mai ales prin faptul că băncile au rămas cu mulți bani în conturi, în ultima perioadă.

ROBOR rămâne însă aproape dublu față de cât era în în aceași perioadă a anului trecut. În ultimul an, creșterea inflației a dus și la ridicarea ROBOR peste dobânda BNR. Acum, tendințele s-au inversat.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor, IRCC, va crește din nou de la 1 aprilie: de la 5,71%, la 5,98%. Acest indice este decalat cu două trimestre față de ROBOR.

Analiștii avertizează că ratele vor crește și pentru creditele în euro cu dobândă variabilă. Euribor la 3 luni, echivalentul indicelui ROBOR pentru moneda europeană, a urcat la 2,84%, în condițiile în care, acum jumătate de an, era sub 1%.

Distribuie informația
Alte știri