Încep zilele babelor! Vezi ce spune legenda…

În tradiția populară, primele 9 sau 12 zile ale lunii martie sunt dedicate Babei Dochia.

În calendarul creștin-ortodox, pe 1 martie este sărbătorită și Sfânta Muceniță Evdochia, de la care se pare că şi-ar fi luat numele Baba Dochia, scrie Agerpres. O altă interpretare este dată de Ion Ghinoiu, în volumul „Sărbători și obiceiuri creștine”. Acesta scrie că Dochia este un personaj precreștin, care a preluat de la Sfânta Evdochia doar numele şi data de sărbătorire.

Aceasta nu este văzută drept un personaj pozitiv, ci, dimpotrivă, este privită ca un personaj negativ, care îşi supune nora la mari încercări, drept pentru care poporul a împovărat-o nu doar cu cele 9 sau 12 cojoace, ci şi cu vremea capricioasă din primele zile ale primăverii calendaristice.

Legenda spune că, la sfârşitul lunii februarie, Baba Dochia îşi trimite nora la pădure să culeagă fragi, notează site-ul crestinortodox.ro. Ajutată de divinitate, aceasta găseşte fragi copţi. Văzându-i, Baba Dochia crede că a venit vara, prin urmare se pregăteşte să plece cu oile la munte. Îşi pune 9 (sau 12) cojoace în spate şi porneşte urcuşul.

De cum pleacă la drum, începe o ploaie care nu se mai opreşte timp de 9 zile şi 9 nopţi. Îngreunându-i-se cojoacele, Baba Dochia începe să le scoată, rând pe rând. Se spune că zilele capricioase de la începutul lunii martie sunt pricinuite chiar de ea, care îşi scutură câte un cojoc de ploaie sau de omăt.

Lepădând câte unul în fiecare zi, a rămas îmbrăcată doar în ie şi a îngheţat, transformându-se în stană de piatră, scrie Agerpres.

Din moşi-strămoşi se păstrează acest obicei de a alege o baba în prima dimineaţă de primăvară, adică 1 martie (din punct de vedere calendaristic). În timp ce se pune mărţişorul în piept, se alege şi ziua care îţi va arată cum îţi va fi sufletul şi norocul tot anul. Dacă baba este bună, te va aştepta un an rodnic. La polul opus, dacă baba este rea, vei avea parte de supărări şi boli până în primăvară următoare. În funcţie de zona din care provin, unele femei îşi aleg ziua respectivă după placul lor, în timp ce altele o stabilesc în funcţie de dată în care s-au născut

Distribuie informația
Alte știri