Închiderea spectaculoasă de stagiune cu Ravel și Ceaikovski

Foto: arhiva

Neobișnuita stagiune de concerte 2020-2021 a filarmonicii orădene se încheie cu două lucrări spectaculoase: Concertul pentru pian și orchestră în Sol major de Maurice Ravel și Simfonia a V-a în mi minor, opus 64 de Piotr Ilici Ceaikovski.

Invitații serii sunt pianistul Csiki Boldizsar și dirijorul Alpaslan Ertüngealp.

Concertul pentru pian în Sol major de Ravel este unul dintre cele mai frumoase concerte din literatura muzicală a secolul al XX-lea. Scriitura complexă din punct de vedere tehnic, un adevărat colaj stilistic cu influențe de jazz și muzică nouă americană pe baze europene, care pe deasupra sună bine, merge nu doar în picioare, ci și drept în inimă. Solistul Csiki Boldizsar este unul dintre oaspeții preferați ai publicului orădean. De peste 30 de ani apare pe scena orădeană, publicul urmărindu-i cu bucurie dezvoltarea artistică.

Concertul va fi completat cu Simfonia a 5-a de Ceaikovski, cea mai interpretată simfonie a compozitorului rus. Dirijorul de oricine turcă Alpaslan Ertüngealp, stabilit deja de mulți ani în Ungaria, revine pe scena orădeană. Cele două lucrări din program vor solicita întregul ansamblu de la dirijor și concert-maestru până la percuție, solicitând dirijorului abilitățile tehnice, privirea de ansamblu și carisma asupra orchestrei pentru a oferi prospețime celor două lucrări cunoscute și îndrăgite de public. Cu experiența pe care o are deja la pupitrul multor orchestre din Europa și Asia Mică, fostul asistent al lui Claudio Abbado promite deja un final apoteotic al unei stagiuni unice, sabotată de Corona și de nesiguranța artiștilor cu privire la viitorul lor, după anuțarea reorganizării instituțiilor de cultură.

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri