“Incursiune” în tunelul cu ocrotitorii celor 365 de zile ale anului

În stațiunea montană Straja din Valea Jiului, nu departe de Masivul Vâlcan a fost construit un tunel din beton, de 54 de m lungime. Face legatura între drumul principal din stațiunea Straja și bisericuța din lemn ce poartă hramul Sfinților Apostoli Constantin și Elena.

Pe pereți sunt pictați 365 de sfinți pentru 365 de zile. Pe timp de iarnă este singura cale de acces la schitul din lemn construit la peste 1700 de metri altitudine.

Tunelul, unic în țara noastră, este descoperit cu uimire de turiștii care ajung la Straja. Primul gând este să-și caute ziua de naștere și sa descopere ce sfânt îi ocrotește. Calendarul ortodox este pictat pe partea stânga a tunelului. De cealaltă parte sunt reprezentate 12 praznicare, dar și cele 10 porunci.
Construirea tunelului și realizarea picturilor de pe pereți a durat aproape doi ani, între 2005 și 2007.

Lânga biserica de lemn, există și o cruce care poate concura cu cea de pe masivul Caraiman. Are 18,6 m înălțime și o anvergură de 9 m. Crucea Eroilor din Straja este ctitorită de Exploatarea Minieră Lupeni și ridicată de Emil Părău în anul 1996, cel care a construit și tunelul celor 365 de sfinți în 2006.

Distribuie informația
Alte știri