Indicele transparenței locale. Oradea nu primește notă de trecere

Indicele Transparenței Locale este o analiză care măsoară gradul în care primăriile respectă obligațiile legale ce țin de transparență. O echipă de cercetători a navigat în 2022 pe site-urile a 50 de primării și le-a trimis acestora solicitări de acces la informații de interes public pentru a le evalua transparența la mai puțin de 126 de indicatori grupați în 12 capitole.

Proiectul este derulat de Funky Citizens în parteneriat cu Bjerkaker Learning Lab și Rise Project România și beneficiază de o finanțare în valoare de 246.000 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Muncipiul Oradea nu a luat o notă generală de trecere, cu un scor de 4/10, însă trebuie menţionat că pare să stea foarte bine la capitolul legat de activitatea primăriei (8/10).

La polul opus, cu doar 2/10 puncte, nu avem destule informaţii despre partea de asistenţă financiară acordată de autorităţile orădene. Din păcate, se pare că solicitările noastre în baza legii 544/2001 au rămas fără răspuns, aşadar ne-am bazat numai pe informaţiile disponibile pe site.

Site-ul Primăriei Oradea este accesibil publicului, are categoriile standard care fac navigarea uşoară şi conţine majoritatea informaţiilor de care cetăţeanul are nevoie, precum taxe locale, formulare standard pentru cereri sau program de audienţe.

Informații despre activitatea primăriei 8 / 10
Acces la informații și participare publică 4 / 10
Proces bugetar 5 / 10
Contracte publice 4 / 10
Asistență financiară pentru indivizi și organizații 2 / 10
Companii/ întreprinderi/ regii/ asociații municipale 3 / 10
Proprietate publică a municipalității 3 / 10
Resurse umane și politica de personal 3 / 10
Politica anticorupție, etică și integritate profesională 3 / 10
Climat investițional și dezvoltare economică 5 / 10
Servicii sociale, educație, locuire 4 / 10
Politica de urbanism și construcții 5 / 10

Analiza integrală poate fi consultată aici

Distribuie informația
Alte știri