Indolenta : Bihorenii participa extrem de putin la viata cetatii iar autoritatile nici macar nu se mai obosesc sa ii consulte

Cetatenii si asociatiile legal constituite din municipiile jud. Bihor, sunt foarte multumite de decizile publice ale autoritatilor publice locale. Asa arata raportul de monitorizare, efectuat in scopul intensificarii aplicarii L52/2003 privind transparenta decizionala a administratiilor publice, de catre Coalitia 52, pe o perioada de un an de zile.

In cele 4 municipii din Judetul Bihor s-au adoptat un numar total de 348 acte normative, in perioada monitorizata, dintre care doar 77 proiecte de acte normative au fost supuse consultarii publice. Aceasta imagine ne conduce la concluzia ca prevederile legii transparentei decizionale (L52/2003) au fost aplicate intr-o proportie de 22,13% la nivelul judetului Bihor, intrand intr-un con de umbra cu accente de opacitate. Municipiul Beius nu a facut nici un efort de a raspunde solicitarilor de informatii publice, inregistrate de la cetatentii si asociatiile legal constituite din Romania, contribuind la scaderea drastica a indicelui de transparenta inregistrat de jud. Bihor.

Dintr-un total de 348 de acte normative, adoptate in cele trei municipii active din jud. Bihor (254 – Oradea, 23– Salonta si 68 – Marghita), doar 77 de proiecte de acte normative au fost supuse consultarii publice. 9 dintre acestea, majoritatea in municipiul Oradea, au suferit modificari, in urma procesului de consultare publica, ca urmare a colectarii de opinii scrise si de dezbateri publice organizate din proprie initiativa a autoritatilor publice.
Ne punem intrebarea, daca Institutia Prefectului Bihor a jucat vreun rol stimulativ, a avut cumva in vedere, in procesul de avizare a actelor normative adoptate de consiliile locale inclusiv, verificarea aplicarii prevederilor L52/2003, pentru intrarea in vigoare a actelor normative adoptate in cadrul municipiilor si a altor autoritati publice din subordinea sa?

Cetatenii si asociatiile legal constituite nu isi vad rostul in interactiunea cu autoritatile publice de care apartin si nu interactioneaza in procesul de consultare publica. In perioada monitorizata, s-a inregistrat un total de 19 opinii scrise, depuse de cetateni si asociatii legal constituite in doua din cele 4 municipii monitorizate (Oradea si Salonta) si nu s-a inregistrat nicio solicitare de dezbateri publice, din partea asociatiilor legal constituite, in niciunul din municipiile jud. Bihor.

“De câte ori nu ne surprinde spargerea unei străzi, tăierea unor copaci, eliminarea unor spaţii verzi sau construirea unui bloc într-un cartier de case? N-ar fi trebuit să fim întrebaţi sau consultaţi înainte? Poate am fi avut alte sugestii. Puterea noastră se manifestă prin activism şi intervenţie. Legea privind transparenţa decizională în administraţia publică ne oferă şansa de a propune ce este convenabil pentru noi, în orice proiect de act normativ al unei autorităţi publice, înainte de a se lua decizia” ne spune domnul Radu Nicosevici, presedintele Academiei de Advocacy, coordonator al Coalitiei 52.

Distribuie informația
Alte știri
post-image
Stiri

Noi dezinformări în mediul online / Imagini cu tehnică militară, distribuite masiv pe Tik Tok / Se induce ideea că România se pregătește de război, dar se folosesc inclusiv imagini de la parada de 1 Decembrie / MAPN: Toate aceste informații sunt false! 

Ministerul Apărării semnalează noi incercari de dezinformare, în mediul online, în special pe platforma TikTok, prin care diferite înregistrări ale unor deplasări de tehnică militară, realizate în zile anterioare....