Inima din inima orașului / Cum pot orădenii să sprijine cauze umanitare prin simpla colectare a capacelor PET

Vineri, 17 martie 2023, în contextul Zilei Globale a Reciclării, la inițiativa Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, a fost amplasat în Parcul 1 Decembrie un recipient de mari dimensiuni în formă de inimă pentru a colecta capace PET. Activitatea face parte din proiectul educativ județean „Capace colorate – speranțe redate”.

În acest sens, întreaga comunitate locală este încurajată să aducă și să pună capacele în recipient. Capacele adunate în perioada 17 – 19.03.2023, urmează să fie valorificate prin intermediul asociației „Capace cu suflet” din Cluj-Napoca, iar suma obținută din reciclarea acestora este donată unor cauze umanitare (copiii bolnavi care au nevoie de tratamente și intervenții medicale costisitoare).

Ideea în sine pune cel mai bine în valoare două principii fundamentale bazate pe protecția mediului și grija față de cei mai puțin nocoroși. Cu toții ne dorim un mediu mai sănătos, astfel ne propunem prin această activitate să atingem și un obiectiv de dezvoltare durabilă, gestul fiecăruia având impact asupra climei.

Vă întrebați de ce doar capace? Deoarece raportul volum/greutate (și respectiv preț) este foarte bun și pot fi ușor stocate și transportate față de alte tipuri de materiale reciclabile. Noi, cei de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” suntem deja, pot spune cu mândrie, experimentați în colectarea de capace și ne dorim să răspândim acest comportament ecoprotectiv. Micul gest făcut de cât mai mulți, duce la ample acțiuni de reciclare cu rezultate incredibile, spune Patricia Capriș, coordonatorul proiectului.

În ultimii doi ani, elevii și profesorii, de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” au reușit să adune peste 200 kg de capace. De săptămâna viitoare, recipientul de colectare a capacelor va fi amplasat în curtea Liceului Iuliu Maniu unde orădenii vor putea depune capace pe tot parcursul anului.

Prin inițiativa noastră, avem convingerea că vom reuși să mobilizăm orădenii să ni se alăture în bunele practici în protejarea mediului prin colectarea capacelor PET, ce urmează să fie reciclate. Mai mult decât atât, cu minim de efort, ne putem ajuta aproapele, au transmis inițiatorii campaniei, printr-un comunicat de presă.

La evenimentul de amplasare a inimii în Parcul 1 Decembrie au mai participat viceprimarul Antonia Nica și reprezentanți ai partenerilor de la ABA Crișuri, APM Bihor, din partea Eco Bihor și „Capace cu suflet” dar și soliști de la Enjoy Music.

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri