Întâlnire între generații! Comunicat- Asociația Caritas Eparhial Oradea

Ziua de 6 decembrie 2021 a fost o zi mai mult decât specială pentru copiii din clasele I-IV care beneficiază, în cadrul Centrului after-school „Sf. Martin” din localitatea Ioaniș, de serviciile oferite de Asociația Caritas Eparhial Oradea. Fiind o sărbătoare atât de așteptată și îndrăgită de micuții de pretutindeni, această zi rămâne în amintirea lor nu doar ca și ziua în care Moș Nicolae aduce dulciuri în ghetuțele lor ci și ca ziua în care au ajuns în Municipiul Oradea, unde au descoperit locuri frumoase, au întâlnit oameni extraordinari, dar și o altfel de existență, atât de diferită de viața pe care ei o știu – cea trăită pe ulițele satului natal.

Odată ajunși aici, au vizitat mai întâi sediul firmei SC MARVICON SRL, cea care a asigurat, gratuit, transportul pentru cei 39 de copii și însoțitoarele lor, doamnele educatoare, colindând și oferindu-le celor prezenți un strop de copilărie. În afară de transport, copiii au primit cu multă emoție cadouri care le-au adus sclipiri de bucurie.

”Aventura” copiilor a continuat cu un popas la Centrul rezidențial „Casa Frențiu”, motivul pentru care ei au și venit la Oradea, unde i-au colindat pe seniori, împărtășind trăiri deosebite: dacă rezidenții au lăcrimat și s-au emoționat profund văzându-i și ascultându-i cântând, copiii s-au simțit adevărați vestitori ai sărbătorii Nașterii Mântuitorului, oferind din vitalitatea și seninătatea lor celor care păreau că îi așteaptă de o viață întreagă.

Masa de prânz servită aici a energizat trupurile micuțe, iar cadourile oferite reciproc au făcut ca acest eveniment să rămână, deopotrivă, în sufletele tuturor celor prezenți: bunicile din centrul rezidențial au pregătit, din timp, pentru fiecare copil, fulare și căciuli împletite cu multă îndemânare, dragoste și cu multă căldură, iar copiii au oferit, la rândul lor, felicitări vesel colorate și lucrate cu mânuțele lor, în care au pus mai ales inocența sufletelor pe care le poartă la orice pas.

Convinși că prezența lor a bucurat nespus rezidenții centrului, copiii au continuat, însoțiți de doamnele lor educatoare, periplul lor prin Oradea, bucurându-se cu o surprindere fără margini de universul care li se deschidea în fața ochilor – Târgul de Crăciun: Casa lui Moș Crăciun, bradul frumos luminat odată cu lăsarea serii, carusel, trenuleț și multe lumini, dar și atmosfera creată de oameni prietenoși, care au înfruntat recele serii încălzindu-se cu vocile și veselia copiilor.

După „ședința foto” din Casa lui Moș Crăciun, micuții s-au bucurat de câte un pahar cu ceai cald oferit de către doamna Patricia Ioanida, de la căsuța nr. 1, care ne-a ajutat și cu gustările calde pe care le-au primit copiii noștri. Apoi, au avut bucuria de a fi invitați, gratuit, la o plimbare cu trenulețul, dar și la magia caruselului, două momente care au încântat sufletele copiilor.

În jurul orei 16.00, copiii au pătruns în Catedrala Greco-Catolică ”Sfântul Nicolae”, întâmpinați fiind de PSS Virgil Bercea, care a primit cu bucurie colindul micilor călători, îndemnându-i „să fie buni întotdeauna!”. Împreună cu copiii, au rostit rugăciunile „Tatăl nostru” și „Înger, îngerașul meu”. Momentul a fost impresionant: mânuțele s-au împreunat pentru rugăciune, iar apoi s-au ridicat liber, spre Cer, în timp ce ofereau celor prezenți în Catedrală darul lor, sub forma colindelor „O, ce veste minunată!” și „Inima va cânta”.

O altă surpriză de care s-au bucurat copiii a fost prezența doamnei viceprimar Arina Moș, cu atât mai mult cu cât, în urmă cu trei ani, o parte dintre copiii prezenți azi s-au bucurat de prezența dumneaei, la inaugurarea noii clădiri a centrului unde ei astăzi merg să își facă temele, să servească masa de prânz și să primească toată atenția doamnelor educatoare care îi ajută să își însușească temeinic informațiile primite la școală.

La finalul acestui moment, copiii au primit pachețele-surpriză cu dulciuri oferite de Primăria Oradea și PSS Virgil Bercea pe care, cu siguranță, le vor împărți acasă cu frățiorii și surioarele care îi așteaptă nerăbdători.

Ultima parte a activității lor în centrul civic a continuat în același ritm alert, dictat de energia debordantă a micuților: au revenit la Târgul de Crăciun, s-au bucurat de lumea unei povești în care ei sunt personajele principale: poze, plimbări cu trenulețul, veselia din carusel, toate sub privirea vigilentă a doamnelor care și-au asumat nu doar responsabilitatea de a-i însoți ci și împărtășirea acelor emoții, bucurându-se de fiecare sclipire, de fiecare zâmbet, de fiecare îmbrățișare sinceră primită din partea copiilor.

Această experiență s-a încheiat cu încă o surpriză pentru copiii noștri: președintele asociației, pr. Olimpiu Todorean, a oferit fiecăruia câte o fotografie, respectiv cea din Casa lui Moș Crăciun, pe care să o poată duce acasă, să o arate familiei și pe care să o păstreze.

Spontani și sinceri, unii copii ne-au spus că le place foarte mult această zi, că este de neuitat și că mai vor să ajungă aici; alții, că au rămas impresionați de „bunicuții” de la „Casa Frențiu”.

Copiii noștri au trăit din plin această zi, bucurându-se de tot ce au descoperit, de afecțiunea noastră, iar noi mulțumim tuturor celor implicați pentru că a fost posibil să aducem un strop de magie în sufletele lor!

Teodora Boda, Asistent social practicant

Distribuie informația
Alte știri