Interes pentru proiectarea și execuția lucrărilor de valorificare a energiei geotermale în zona Ioșia-Sud Oradea

Trei oferte au fost depuse pentru obiectivul – Proiectare și execuție lucrări în cadrul proiectului „Valorificarea energiei geotermale în asociere cu agent termic primar, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în zona Ioșia-Sud”. Valoarea estimată a contractului este de 21.225.147,65 lei fără TVA. Durata estimată a lucrărilor: 12 Luni (4 luni proiectare și 8 luni execuție lucrări).

Ofertele depuse sunt următoarele:

1. Asocierea formată din CONSTRUCȚII COPĂCEL SRL – lider de asociere, și PORTATIV – asociat, având subcontractant pe SC MECATRON SRL;

2. ENERGOMONTAJ, CUI 1555468 – ofertant unic, având terț susținător pe IPCT INSTALATII S.R.L;

3. Asocierea formată din IGNA CONSTRUCT S.R.L. – lider de asociere și CRITO PROD – asociat, având ca subcontractant pe SC MECATRON SRL.

Proiectul are ca scop creșterea utilizării resurselor locale de energie regenerabilă geotermală pentru prepararea agentului termic de încălzire și apă caldă de consum, precum și realizarea de noi capacități de producție a energiei termice în sistemul de termoficare centralizat SACET Oradea.

Aportul de energie geotermală provine de la forajele de adâncime nr. 4005 proprietar SC Transgex SA (situat lângă complexul Oradea Shopping pe Calea Aradului din Oradea) și nr.1720 proprietar SC Foradex Vest SA (situat pe strada Ștrandului din Sântandrei). Elementul de eficiență energetică a proiectului este dat de utilizarea pompelor de căldură, care permit recuperarea unei călduri suplimentare din apa geotermală.

Beneficiarii direcți ai investiției vor fi consumatorii racordați la punctele termice 910 (str. Fagurelui), 911 (str. Nicolae Bolcaș) și 913 (str. Aleea Călinului), care vor beneficia de încălzire și apă caldă de consum produsă din resursa regenerabilă de apă geotermală.

Soluția tehnică a proiectului constă în extragerea apei geotermale (cu o temperatură de 85°C) din cele două sonde de producție, dirijarea acesteia prin conducte preizolate în Stația Termică Geotermală (STG – Oneștilor). În STG va ceda căldura către agentul termic (pentru încălzire și apă caldă) prin schimbătoare de căldură și pompe de căldură. După cedarea căldurii, se va face deversarea apei geotermale uzate termic în emisar (pârâul Peța) sau rețeaua de canalizare pluvială municipală, la o temperatură de aprox. 20°C.

Distribuie informația
Alte știri