Intersectarea paralelelor. Memoria ceramicii populare maghiare

Colecțiile Muzeului Déri au ajuns la Muzeul Orașului Oradea într-o expoziție de excepție: ”Intersectarea paralelelor. Memoria ceramicii populare maghiare în două colecții particulare”. Peste 400 de piese de colecție din ceramică se pot admira în muzeu, începând din 12 aprilie, in Corpul B, et I.

Colecțiile Muzeului Déri au fost mereu îmbogățite în urma donațiilor făcute de colecționari. Prin anii 1930, Déri György și-a donat muzeului colecția de artă populară care provenea dintr-o vastă arie geografică a bazinului Carpatic. De asemena, cele două colecții particulare care au fost încredințate recent muzeului, cuprind în mare parte obiecte populare din Transilvania. Colecția lui Dr. Sipos József a fost cumpărată în 2005 de către orașul Debrețin, și a fost depusă la Muzeul Déri. Această colecție în întregimea ei nu a fost prezetată publicului larg, cu excepția unei expoziții de mică dimenisiune. Colecția Dr. Bodi István a fost achiziționată în 2007. Prelucrarea muzeografică a avut loc, dar până la momentul de față nicio piesă nu a fost expusă.

Colecționari:
Dr. Bódi István s-a născut în 1929 la Satu-Mare. Înițial și-a obținut diploma în biologie, la Universitatea Bolyai din Cluj, apoi a urmat cursurile la Facultatea de medicină din Târgu-Mureș, unde obţine diploma în medicină în 1960. A lucrat ca medic în localitățile sătmărene, apoi la Satu-Mare. De atunci, împreună cu soția sa, a început să colecționeze obiecte etnografice. În 1967, împreună cu familia lui, se stabilește în Ungaria; aici va lucra ca medic generalist la Diósjenő (județul Nógrád), mai apoi, după pensionarea sa, la Rétság. Din colecția de odinioară a păstrat o singură piesă.

Dr. Sipos József s-a Născut la Pecica (județul Arad). În 1960 a obținut diploma în medicină generală la Facultatea de medicină din Târgu-Mureș. Mai târziu s-a specializat în otorinolaringologie și a devenit medic primar la spitalul din Zalău. Și-a continuat cariera medicală în Germania, până la pensionare, după care s-a stabilit la Szentendre (Ungaria). Activitatea sa de colecționar de obiecte etnografice datează de la începutul anilor 1960; este un expert recunoscut în domeniul studierii obiectelor de ceramică. Este un colecționar activ al zilelor noastre şi deține o colecție impresionantă.

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri