Întoarcerea în trecutul comunist cu Nicolina Moica

Joi, 23 a.c., în incinta Colegiului Tehnic ”Traian Vuia” a avut loc conferința cu tema ”România comunistă – dezumanizare și suferință”, care a avut-o ca invitat pe Niculina Moica, fost deținut politic. Această întâlnire face parte dintr-o serie mai largă de activități organizate în cadrul proiectului ”Povești care schimbă lumea” dedicate elevilor din Colegiul Tehnic ”Traian Vuia”, finanțat de Fundația Comunitară prin Bursa Talentelor.

Coordonatoarele proiectului sunt Anca Albu și Simona Condurache, cele două profesoare propunându-și să aducă în fața elevilor povești de viață care pot să ofere un exemplu tinerei generații. În deschiderea conferinței a vorbit lector univ. dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, care a vorbit elevilor despre perioada închisorilor comuniste din România. ”Realizând că, în mare, voi nu o să îmi citiți teza de doctorat privind Penitenciarul Oradea în perioada comunistă, m-am gândit să amenajez, în Cetatea Oradea, Memorialul ”Rezistență și represiune în Bihor” care este mult mai accesibil elevilor din punct de vedere a modului de a transmite informația. În expoziție se vorbește despre tinerii care au trecut prin închisorile comuniste, despre studenții care au trecut prin fenomenul Pitești. Dar, deși în 1964, s-a anunțat oficial că deținuții politici au fost eliberați în baza unui decret de grațiere, ulterior foarte mulți tineri au fost urmăriți de securitate și închiși în centrele de psihiatrie”, a precizat Cristina Liana Pușcaș.

Ulterior, Nicolina Moica a povestit despre calvarul care la trăit în închisori comuniste. A fost arestată la 15 ani și a primit o condamnare de 20 de ani, trecând prin închisorile de la Târgu Jiu, Jilava, Botoșani, Arad și Oradea. ”Totul se întâmpla în perioada lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Am trăit cu iluzia venirii americanilor. Când se vedea vreun avion pe cer, oamenii ridicau capul sperând că sunt avioane americane”, a mărturisit Niculina Moica. Fostul deținut politic le-a vorbit elevilor prezenți despre foametea, frigul și frica din închisorile comuniste, despre umilințele îndurate de femei, de imposibilitatea asigurării unei igiene minime, fără săpun, fără posibilitatea de a te spăla sau ați schimba hainele. La sfârșit, doamna Nicolina Moica a recomandat elevilor câteva cărți care redau teroarea acelor ani și că ar dori ca aceștia să învețe și să țină minte despre acest trecut îngrozitor: ”Tortura pe înțelesul tuturor” de Florin Constantin Pavlovici, ”Cumplite încercări, Doamne!” de Marcel Petrișor, ”Strigat-am către tine, Doamne!” de Aspazia Otel Petrescu.

Sponsorii care susţin acest proiect sunt: Vernicolor, Eberspaecher, Stoby Dental, Celestica, Prestige Business Center, Partizan Ecoserv, Optione și donatori individuali.

Elena Fendic, Jurnalism, An I

Distribuie informația
Alte știri