Joi, 1 aprilie, a intrat în vigoare legea prin care firmele din sectorul alimentar, atât producători sau comercianți, vor avea obligația de a introduce pe piață produse alimentare cu un conținut de acizi grași trans de maximum 2 grame la 100 grame de grăsime din conținut.
Acizii grași trans se găsesc mai ales în unele uleiuri vegetale și grăsimi care sunt folosite în industria alimentară. Oferă produselor procesate gust și miros mai bun, dar și un termen de valabilitate mai mare.
Consumul în cantități mari al acizilor grași trans-nesaturați (AGT/AGTN) crește riscurile majore asupra sănătății publice, potrivit oamenilor de știință.
Legea se aplica tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final. Vor fi excluse, însă, produsele alimentare care conțin, în mod natural, acizi grași trans în grăsimi animale.
Noile norme se aplică și poduselor alimentare provenite din alte țări.
În cazul nerespectării noilor prevederi, legea prevede amenzi cuprinse între 10.000 lei la 30.000 lei și retragerea alimentelor din circuitul consumului uman.
În prezent, în Europa se produc și se vând produse alimentare procesate în care sunt folosite uleiuri parțial hidrogenate a căror cantitate poate ajunge până la 50% acizi grași.